Foto: Bokförlaget Mormor

Rolf reser tillbaka till sitt 60-talets Frölunda

I sin nya roman återvänder författaren Rolf Almström till uppväxten i 60-talets Frölunda. En berättelse om ett hårt samhälle, en pojke och hans mamma men också en berättelse om förlåtelse.

  • Publicerad 12:15, 27 apr 2019

Foto: Bokförlaget Mormor

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Författaren och journalisten Rolf Almström, från Västra Frölunda, är nu aktuell med boken "Ett slag till".

Den utspelar sig i områdena runt Frölunda torg där också Rolf själv växte upp som barn.

Han är noga med att understryka att den inte är självbiografisk men han har hämtat mycket ur sin egen uppväxt.

– Jag har alltid dragit mig lite för att skriva om mig själv. Dels för att jag varit rädd för att ute lämna någon men också för att jag blir så snabbt less på mig själv, det är mycket roligare att hitta på egna karaktärer, säger Rolf Almström.

Då var Göteborg bäst i världen

I boken får vi följa en pojke som växer upp i Frölunda i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Det är en hård och taggig betongförort som Rolf tar oss tillbaka till. Pojkens relation till vännerna och den hårda omgivningen står i fokus men även relationen till hans mamma.

– Det handlar väldigt mycket om hans mamma och det var ett medvetet val för det har skrivits väldigt mycket om far och son-relationen tidigare, säger Rolf Almström.

60 och 70-tal är en tid fylld med klassiska tidsmarkörer som man lätt skulle kunna lockas att ta med i boken, kanske extra mycket om man skriver om sin barndom, men Rolf har i den här boken valt bort det.

– Det är lätt att det väcker en nostalgisk känsla men det måste man mota bort för det kan blir rent förfärligt för andra att läsa. Utsvängda jeans och Puch dakota har jag aktat mig för.

Dorothy satte ord på sin historia

Exakt hur mycket i boken som är sanning är upp till läsaren att avgöra för det är inte en perfekt återgivning av hur Frölunda var då som Rolf eftersträvat.

– När jag läser en bok är det viktigaste inte att allt är sant utan snarare att man får en känsla för att det hänger ihop. Som författare tror jag att man antingen har väldigt bra minner eller väldigt väl utvecklad fantasi och jag har bättre fantasi än minne, avslutar Rolf Almström.

Om Rolf Almström

Rolf är född 1961, är uppvuxen i Västra Frölunda och numera bosatt i Stockholm. Han debuterade 1990 med novellsamlingen Sånt man säger, som tilldelades det första Kataoultpriset.

År 2015 kom han senaster roman Tänk inte på mig som belandades med Samfundet De Nios julpris.

Vi är GBG

    Vi är GBG