Foto: Gabriel Tjulander (arkiv)

Römosseskolans tidigare rektor döms till fängelse

Göteborgs tingsrätten slår nu fast att Römosseskolans tidigare rektor har förskingrat cirka 12 miljoner kronor i skolpeng från skolan. Nu döms han till fängelse och näringsförbud.

  • Publicerad 11:07, 29 apr 2022

I höstas åtalades Römosseskolans tidigare rektor för grov förskingring och annan ekonomisk brottslighet.

Misstankarna handlar om att cirka 12 miljoner av den kommunala skolpengen som skolan mottog under åren 2017-2021 har använts för andra ändamål än vad de var till för – att bedriva skolverksamhet.

I polisutredningen förekommer tre företag som den tidigare rektorn har haft inflytande över. Misstanken var att mannen med hjälp av falska fakturor ska ha tillskansat sig över 12 miljonerna.

Döms till fängelse

Den tidigare rektorn döms nu till fängelse i fyra år och sex månader. Han får även näringsförbud i sju år.

– Den tidigare rektorn tyckte att det var en bra idé att låta sitt bolag fakturera Römosseskolan för IT-tjänster och använda pengarna till bland annat projekt i Somalia. Problemet är att arbetena inte utfördes säger Robert Eneljung, rådman och juristdomare i målet, i ett pressmeddelande.

I samma mål åtalades en kvinna för grovt bokföringsbrott. Göteborgs tingsrätt dömer henne till villkorlig dom med samhällstjänst i 200 timmar.

Det IT-företag som utfärdade falska fakturor (som den tidigare rektorn även var företrädare för) döms även att betala ut en företagsbot om en miljon kronor.

Römosseskolans tidigare rektor åtalas igen