Stress. 600 timmars övertid fick facket att ryta ifrån.

Röntgenpersonal jobbade 600 timmar övertid

Bristen på röntgenpersonal har skapat en ohållbar arbetssituation på Sahlgrenska sjukhuset. Röntgensjuksköterskorna tvingas arbeta hundratals timmar i övertid, utan möjlighet till dygnsvila. Nu kräver vårdfacket åtgärder.

  • Publicerad 05:30, 11 maj 2022

I en anmälan till Arbetsmiljöverket berättar röntgensjuksköterskorna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset hur deras livskvalitet försämrats av arbetsbelastningen.  

Under förra året arbetade vissa av sjuksköterskorna upp emot 600 timmar övertid, vilket är tre gånger så mycket som arbetstidslagen tillåter. Schemaläggningen med natt- och helgarbete kombinerat med beredskapstid betyder att personalen ofta är vaken ett dygn i sträck. Utan möjlighet för tillräcklig återhämtning.

Hoppar över duschen

De långa beredskapspassen, när röntgensjuksköterskorna förväntas rycka in och jobba inom 30 minuter, är ytterligare ett stressmoment. I berättelserna som skyddsombudet har tagit del av framgår att många av sjuksköterskorna avstår från självklara vardagsmoment för att inte missa ett telefonsamtal. De hoppar över dusch och matlagning och avstår från utflykter med familjen.

Nu kräver Vårdförbundet att Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer till rätta med situationen och uppfyller lagkraven. Övertiden måste minskas och helg- och dygnsvila säkerställas. Dessutom vill facket att arbetsgivaren minskar på dagens beredskapstid.

Söker personal i Norge

SU har svarat med att se över scheman på avdelningarna och försöka planera arbetstiden bättre. Samtidigt hänvisar man till svårigheten med rekrytering.

Sjukhuset söker med ljus och lykta efter röntgensjuksköterskor, även på den norska arbetsmarknaden. Ambitionen är att tillsätta fem nya medarbetare i dagsläget.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20