Roos roll som polis fylls av Hans Josefsson

Med Ewa Roos hastiga avhopp ställdes Gunnebo slotts sommarteater inför problem. Men snart löstes det med rutinerade Hans Josefssons inhopp. – Min fru sa "Du älskar ju att stå på scen. Ta det!", förklarar han.

  • Publicerad 09:00, 2 jul 2018

Göteborg Direkt har tidigare skrivit om farsen "Kut och kör" på Gunnebo slott i sommar. Men med dagar kvar till premiären 4 juli är det ändå värt att notera: Ewa Roos roll som polis har ersatts av Hans Josefsson.

– Jag sjukdom och familjeangelägenheter ställde till det. Jag blev uppringd av regissör Anders Aldgård sista veckan i april som sa "Rädda oss!". Då var jag uppbokad för uppdrag på Göteborgsoperan och kunde inte komma till Stockholm för omedelbara repetitioner. Men jag tog första bästa tåg dit och kunde repa med ensemblen i två dagar. De enda jag har gjort till nu, säger den 73-årige operasångaren.

Född i Huskvarna är han sedan 50 år tillbaka stationerad i Göteborg. Förvisso har han passerat pensionsåldern, men slå sig till ro är ingenting för Hans Josefsson som istället för en stilla sommar plötsligt hamnar i farsernas fars, Ray Cooneys "Kuta och kör".

– Min fru sa "Du älskar ju att stå på scen. Ta det!" och så blev det. Och ja, det är en skruvad föreställning. För min del är det underbart att lära sig. Fars är ju så speciellt, ett riktigt hantverk där tajmingen är så väsentlig, förklarar han och fortsätter:

– Dessutom i den här miljön. Här går jag och memorerar texten, så plötsligt kommer det två harar mitt framför mig. Det händer inte på operan.

Manuset, ja. Jo, Hans Josefsson kämpar med det, men är samtidigt både rutinerade och kontrollerad. Han skrattar:

– Jag kan mina repliker. Nu ska jag bara lära mig att säga dem i rätt ordning.

För den som önskar höra Hans Josefsson skönsång kommer ingen bli besviken.

– Alla ska ha sitt sångnummer plus finalen där vi sjunger tillsammans. Men däremot kommer jag inte sjunga Ewa Roos nummer. Hon skulle joddla. Men där går gränsen!

Hans Josefsson skrattar igen. Chansen är stor att också publiken kommer få göra det vid premiären den 4 juli och därefter.

Kuta och kör på Gunnebo

Av: Ray Cooney, premiär i London, december 1983. Originaltiteln "Run for your life".

På: Gunnebo slottsteater, premiär 4 juli.

Regi: Anders Aldgård.

I rollerna: Allan Svensson, Lotta Thorell, Ola Forssmed, Hans Josefsson, Christian Åkesson, Lars-Åke Wilhelmsson och Sofie Lindberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG