Foto: Michael Hoffman

Röster från den andra coronavågen

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos når den andra coronavågen sin topp kring lucia i Sverige. Vi har pratat med göteborgarna som kämpar mot smittan om deras bild av läget just nu.

  • Publicerad 05:30, 2 dec 2020

Foto: Privat

Anne Jensen, Iva-sjuksköterska

– Det ökar på med nya patienter hela tiden, men inte i samma takt som i våras. Vi har dragit ner mycket på post-vård för att frigöra platser. Vi vet mycket mer om sjukdomen nu jämfört med i våras, hur vi ska behandla så patienterna kan må bättre, säger Anne Jensen.

Hon berättar att alla jobbar mer än vanligt, speciellt fler helger, och att de i nuläget har tillräckligt med personal för att hantera situationen. Men inte om det skulle öka på ytterligare.

– Vi är slitna efter våren och det är väldigt tufft att jobba med all skyddsutrustning. Det är svettigt, man ser dåligt och det är svårt att höra. När man kommer hem efter ett pass med covid-patienter orkar man inte göra något mer den dagen. Man har ingen energi över.

Hur tänker du framåt?

– Vi har fått julschema men det är så många luckor så vi vet att vi inte kommer kunna få någon julsemester. Annars jobbar man mycket dag för dag. Jag vet att jag ska jobba i dag och i morgon. Mer än då vet jag inte.

Visa merVisa mindre

Foto: Privat

Jonatan Green, specialistsjuksköterska ambulanssjukvård

– Just nu befinner vi oss i en uppåtgående trend. Larmen där patienterna har misstänkt eller bekräftad covid-19 ökar. Jag upplever personligen att vi åker till fler yngre nu än i våras. Den äldre generationen är fortfarande en stor grupp, men det är fler unga vuxna nu som har symtom.

När ambulanspersonalen skickas ut på ett larm får de veta om det finns misstanke om covid-19 eller bekräftad covid-19. En ensam ambulanssjuksköterska går in med skyddskläder för en första bedömning. Därefter tas beslut om personen behöver sjukhusvård eller inte.

– Sjukhusplatserna är för dem som verkligen är i behov av det. För vissa är det bättre att vara hemma. Rätt person på rätt plats. Men man ska inte tveka att ringa om man är i behov av vård.

Jonatan Green beskriver hur han själv lever vecka till vecka och slits mellan hopp och förtvivlan. Men han väljer att fokusera på det hoppfulla.

– Jag hoppas folk lyssnar på de råd som finns och att det finns ett kollektivt ansvar. I min värld är det viktigare att jag får fira jul med mina anhöriga nästa år, än att riskera att inte få fira med dem alls. Även om man inte själv är riskgrupp så kanske ens granne inte skulle klara en sådan här infektion. Man måste tänka längre än sig själv.

Visa merVisa mindre

Foto: Privat

Marie Berg, chef Torslanda vårdcentral

– Just nu ser vi en tydlig ökning av antalet positiva provsvar. Vi har kapacitet att genomföra ett hundratal covidtest varje dag och i måndags hade vi 44 postiva testresultat.

Torslanda vårdcentral har varit väl rustade under höstens smittspridning. Alla som har önskat att få testa sig har kunnat göra det, både när det gäller aktiv smitta och för antikroppar Det har inte heller funnits brist på influensavaccin och vårdcentralen har vaccinerat 1 500 patienter, berättar Marie Berg.

– När någon testar positivt för covid-19 blir personen kontaktad av en av våra läkare som påbörjar en smittspårning. Det fungerar faktiskt riktigt bra.

Visa merVisa mindre

Foto: Sören Håkanlind

Babbs Edberg, samordnare för kommunens äldreomsorg

– I dag finns smittan på sex kommunala äldreboenden och på tre privata. Framförallt har det varit en ökning på den privata sidan där 12 personer är smittade just nu.

Totalt finns över 60 äldreboende i Göteborgs kommun. Majoriteten av dem, 54 boenden, är i kommunal regi. Babbs Edberg tittar i sina papper för att siffran ska bli rätt

– Just nu har 16 personer på de kommunala äldreboenden konstaterad smitta, säger hon.

Trots att smittotalen stiger har mycket blivit bättre sen i början av pandemin. Det finns mer kunskap om sjukdomen och rutinerna har satt sig. Nu görs också fler individuella bedömningar än i våras.

– Besöksrestriktionerna på äldreboendena gäller till den 13 december. Om vi alla följer råden kan vi dämpa takten på smittspridningen Sen kanske vi kan fira jul tillsammans med våra nära och kära.

Visa merVisa mindre

Foto: Vårdförbundet

Anne Karin Höglund, ordförande Vårdförbundet Västra Götaland

– Våra medlemmar är jätteoroliga. Många vet inte om de kommer behöva jobba över julen eller om de får sin semester. Jag har pratat med många som är gråtfärdiga när de beskriver sin situation när det nu börjat komma in så många patienter igen.

Hur länge kan det vara så här?

– Det vågar jag inte ens tänka på. Det är så med våra medlemmar, de biter ihop och jobbar. Gör man inte det så är det patienterna som far illa.

Har du någon förståelse för arbetsgivarens situation?

– Klart jag förstår det. Finns det inte personal så finns det inte. Men då får man stänga ner vård som inte är absolut nödvändig så personalen kan få vila och återhämtning. Det går inte att köra slut på personalen, då har man ingen personal kvar tillslut.

Vad vill ni från facket se?

– Ett riktigt bra lönepåslag som visar att de sätter värde på våra medlemmars kompetens.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20