Rusning till Göteborgs insjökräftor

Varje år arrangerar Sportfiskarna ett par möjligheter för allmänheten att fiska kräftor i Göteborg. I år erbjuds tre tillfällen i Delsjön och ett i Sisjön. "Det är något särskilt med att äta kräftor man fiskat själv" säger Helena Jakobsson, Fjärås.

  • Publicerad 14:50, 29 aug 2021

Det går inte att fiska ur Delsjön, men om kräftfisket inte var reglerat så skulle beståndet decimeras.

Färska havskräftor går att få tag på i princip året om. Av den anledningen är augusti insjökräftans tid i rampljuset. Det är då traditionen bjuder till kräftfiske – även fast de gamla bestämmelserna, som reglerade fisket, är borta sedan länge.

"Varför ta en insjökräfta i sin mun?"

I göteborgsområdet finns det få möjligheter att dra upp en egen fångst till kräftskivan.

Men för den som är på hugget går det att köpa ett fiskekort under de tillfällen som Sportfiskarna arrangerar kräftfiske i Delsjön, och ibland Sisjön, varje år.

Traditionen är ett kärt barndomsminne för många göteborgare.

– Jag kom hit som grabb med min pappa, då var man tvungen att vara med i ett lotteri i tidningen för att få fiska, så populärt var det, berättar Mattias Klintbäck.

"Ett trevligt sätt att umgås"

Han för nu sederna vidare till sin dotter Esther. Tillsammans med Lars Pettersson har de säkrat platser en kort promenadsträcka från Sportfiskarnas regionkontor, i väntan på att de övriga i sällskapet ska anlända.

När GöteborgDirekt träffar på trion är de i full gång med att vittja burar med agn, för att sedan kasta i dem i vattnet.

– Vi är tre familjer som gör det här tillsammans, det blir ett trevligt sätt att umgås, säger Mattias Klintbäck.

Intresse. Kön till kräftfisket sträckte sig långt förbi Sportfiskarnas regionkontor. Foto: Byrd/Dino Soldin

Viktigt att reglera

När det börjar skymma kryper kräftorna fram ur sina gömställen bland stenarna på sjöbottnen. Och i jakt på föda luras de in i burarna. Är kräftorna över tio centimeter långa får fiskarna ta med dem hem till middagsbordet. Är de kortare än så ska kräftorna kastas tillbaka i vattnet igen.

– Det går inte att fiska ur Delsjön, men om kräftfisket inte var reglerat så skulle beståndet decimeras, säger Pekka Jacobsen som delade ut fiskeredskap och svarade på frågor vid Sportfiskarnas kontor.

Grillar och umgås

Kräftfisket i Delsjön börjar klockan 16 och innan midnatt ska de lånade burarna återlämnas till Sportfiskarna.

I väntan att dra upp burarna finns det tid att grilla och umgås.

Något som familjen Fält/Jakobsson planerar att göra. Det berättar Pär Fält som även tagit på sig ansvaret för underhållning under kvällen.

– Jag är här för att hålla moralen upp. Jag har med mig brädspel och så har jag lärt mig några systemlekar som vi ska köra, säger han.

Hoppas på fiskelycka

Dagen efter vankas kräftskiva för alla inblandade. Då har de tillagats under natten för att vara så färska som möjligt.

– Förra året fick vi upp 60 kräftor på den här platsen. Hoppas att vi får ungefär lika många i år, säger Helena Jakobsson.

Delsjön. Lindomeborna Tommy och Dennis Johansson är återkommande kräftfiskare. De valde Sportfiskarnas burar av den äldre modellen framför de nya i plast. "De nya såg lite lätta ut, man vill ju att de ska sjunka ner till botten" säger Tommy Johansson. Foto: Byrd/Dino Soldin

Så går det till

• Sportfiske- och fiskevårdsförbundet Sportfiskarna är de som står bakom kräftfisket i Delsjön och Sisjön.

• Under sensommaren/hösten arrangerar de ett antal tillfällen som är öppna för allmänheten. Hur många tillfällen det blir varje år regleras av hur kräftbeståndet ser ut.

• Vid varje fisketillfälle säljs 70 fiskekort. Varje fiskekort innebär ett lån av sex mjärdar (burar), två hovar samt agn. Det är inte tillåtet att använda egen fiskeutrustning eller eget agn.

• För att det inte ska bli för många som fiskar på samma plats delas området in i zoner.

• Kräftfisket är populärt så det gäller att anmäla sig innan. I skrivande stund finns det endast platser kvar vid det sista tillfället, 3/8 i Delsjöarna. Sportfiskarna anordnar även ytterligare kräftfisken för företag och grupper.

Källa: Sportfiskarna

Visa merVisa mindre

Sportfiskarnas tips:

• Spana efter hård botten, gärna med stenar och andra ställen där kräftorna kan gömma sig.
• Var snabb när du drar upp håven, kräftorna kan vara kvicka iväg om man är för långsam.
• Vittja inte för ofta, 2-3 gånger under kvällen är lagom. Kräftorna blir aktiva efter mörkrets inbrott, så vänta till dess med att vittja första gången.

Källa: Sportfiskarna