SOCIALA MEDIER. Efter att stämningen blev hätsk i en lokal Facebookgrupp, kallade polis och stadsdel till trygghetsmöte. Foto: Mostphoto/Mia Pettersson (arkivbild)

Rykten fick boende att vilja starta medborgargarde

Rykten om rån och våldtäkt i en Facebookgrupp i Tuve fick boende att vilja ta till grillspett och basebollträ för att skydda området. Då kallade polis och trygghetssammordnare till möte för att lugna stämningen.

  • Publicerad 09:07, 27 feb 2020

Lätt att trissa upp varandra utifrån rykten och inte fakta.

När frågan om det var dags att beväpna sig kom på tal, bjöd Kenneth Johansson trygghetssamordnare i Norra Hisingen in till ett möte.

– Först fick jag samtal om jag kände till rånet och våldtäkten som det stod om i en Facebookgrupp. Det gjorde jag inte för jag är inte med i gruppen. Kort därpå ringde någon och frågade om det var dags att beväpna sig med grillspett och liknande saker, säger han och fortsätter:

– Nej, nej svarade jag. Det är bättre vi träffas och pratar i lugn och ro om vad som hänt i stället.

Och så blev det. Uppemot 70 invånare deltog på mötet tillsammans med kommunpolis, fältassistenter och ungdomshandledare.

Många uttryckte oro bland annat över den misstänkta våldtäkten som de hade läst om i sociala medier.

Kommunpolis, Håkan Bredinge vill inte kommentera fallet men menar att uppståndelsen på Facebook föranleddes av en polisanmäld händelse.

– Det rann över lite på i gruppen och det pratades om medborgargarde och basebollträ för att vakta området. Det är så lätt på sociala medier att det drar i väg och att man trissar upp varandra utifrån rykten och inte fakta, säger han.

"Är ni rädda för oss?"

På mötet framkom också att stora grupper ungdomar ofta samlas på Tuve torg på kvällen, vilket känns skrämmande för många.

Men då gick fältassistenterna ut och hämtade sex ungdomar som frågade; Är det oss ni är rädda för?

Kenneth Johansson berättar att resultatet blev en bra diskussion där det framkom att ungdomarna inte har någon annanstans att vara eftersom fritidsgården bara är öppen en kväll i veckan.

Och i samma veva startade ungdomarna en namninsamling för ökade öppettider på fritidsgården.  

– Vi skapade samtidigt ett lokalt trygghetsråd bestämt att vi ska gå en trygghetsvandring, säger Kenneth Johansson.

Hur är stämningen nu i området och på Facebook?

Vi visade brottsstatistik och folk lugnade sig och började engagera sig, vilket är jättebra. Jag har inte hört något mer. Det är lätt på sociala medier att det drar i väg och att man trissar upp varandra utifrån rykten och inte fakta. Ser man något ska man polisanmäla och inte sprida

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11