SOCIALA MEDIER. Efter att stämningen blev hätsk i en lokal Facebookgrupp, kallade polis och stadsdel till trygghetsmöte. Foto: Mostphoto/Mia Pettersson (arkivbild)

Rykten fick boende att vilja starta medborgargarde

Rykten om rån och våldtäkt i en Facebookgrupp i Tuve fick boende att vilja ta till grillspett och basebollträ för att skydda området. Då kallade polis och trygghetssammordnare till möte för att lugna stämningen.

  • Publicerad 09:07, 27 feb 2020

Lätt att trissa upp varandra utifrån rykten och inte fakta.

När frågan om det var dags att beväpna sig kom på tal, bjöd Kenneth Johansson trygghetssamordnare i Norra Hisingen in till ett möte.

– Först fick jag samtal om jag kände till rånet och våldtäkten som det stod om i en Facebookgrupp. Det gjorde jag inte för jag är inte med i gruppen. Kort därpå ringde någon och frågade om det var dags att beväpna sig med grillspett och liknande saker, säger han och fortsätter:

– Nej, nej svarade jag. Det är bättre vi träffas och pratar i lugn och ro om vad som hänt i stället.

Och så blev det. Uppemot 70 invånare deltog på mötet tillsammans med kommunpolis, fältassistenter och ungdomshandledare.

Många uttryckte oro bland annat över den misstänkta våldtäkten som de hade läst om i sociala medier.

Kommunpolis, Håkan Bredinge vill inte kommentera fallet men menar att uppståndelsen på Facebook föranleddes av en polisanmäld händelse.

– Det rann över lite på i gruppen och det pratades om medborgargarde och basebollträ för att vakta området. Det är så lätt på sociala medier att det drar i väg och att man trissar upp varandra utifrån rykten och inte fakta, säger han.

"Är ni rädda för oss?"

På mötet framkom också att stora grupper ungdomar ofta samlas på Tuve torg på kvällen, vilket känns skrämmande för många.

Men då gick fältassistenterna ut och hämtade sex ungdomar som frågade; Är det oss ni är rädda för?

Kenneth Johansson berättar att resultatet blev en bra diskussion där det framkom att ungdomarna inte har någon annanstans att vara eftersom fritidsgården bara är öppen en kväll i veckan.

Och i samma veva startade ungdomarna en namninsamling för ökade öppettider på fritidsgården.  

– Vi skapade samtidigt ett lokalt trygghetsråd bestämt att vi ska gå en trygghetsvandring, säger Kenneth Johansson.

Hur är stämningen nu i området och på Facebook?

Vi visade brottsstatistik och folk lugnade sig och började engagera sig, vilket är jättebra. Jag har inte hört något mer. Det är lätt på sociala medier att det drar i väg och att man trissar upp varandra utifrån rykten och inte fakta. Ser man något ska man polisanmäla och inte sprida

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57