Nya villkor. Ann-Christine Andersson (S), 2:e vice ordförande, Hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborg är kritisk till det nya upphandlingsunderlaget. Foto: Lina Isaksson

S-kritik mot nya villkor för Lundby sjukhus

När inget vårdbolag ville driva vidare Lundby sjukhus under vårens upphandling ändrades villkoren. En självklarhet anser det blågröna styret i Hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborg. Men Socialdemokraterna menar att de nya kraven är till vårdbolagens och inte Hisingsbornas fördel.

  • Publicerad 06:15, 27 okt 2019

Lundby specialistsjukhus drivs sedan många år av det privata vårdbolaget Capio på uppdrag av Västra Götalandsregionen (VGR).

Men avtalet med Capio upphör 1 januari 2021 och under vårens upphandling för att säkra en ny aktör visade inget privat vårdbolag intresse för att driva Lundby sjukhus i framtiden.

Därför beslutades att upphandlingen skulle annonseras på nytt med ett justerat upphandlingsunderlag vilket röstades igenom av blågröna regionstyret i Hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborg.

Nu riktar Socialdemokraterna kritik till att bestämmelserna om möjligheten att bedriva privat vård i Lundby Sjukhus lokaler har luckrats upp i de nya villkoren.

– Jag ser stora risker med det. Vård ska ges efter behov inte efter vem som har bäst försäkring, säger Ann Christine Andersson (S), 2:e vice ordförande, Hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborg.

Räcker att informera

Den största skillnaden är att det nu räcker att vårdgivaren informerar regionen om annan verksamhets – som inte ingår och finansieras av regionen – bedrivs i lokalerna vilket tidigare krävde ett godkännande.

– Alla särlösningar för att luckrar upp för en privat vårdmarknad skapar otrygghet. Vi är lite gråa men sjukvårdssystem måste var robust med samma förutsättningar för alla, säger Ann-Christine Andersson.

Flera anledningar till nya villkor

Enligt regionens utredning finns det flera anledningar till att inga anbud kom i våras. Något som Hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborgs ordförande Johan Fält (M) håller med om.

– När det inte kommer in ett enda anbud är det något som är fel och det är meningslöst att gå ut med samma underlag igen. Skälet till att vi gör upphandling är att det blir en betydligt lägre kostnad för regionen, vilket annars kan innebära att vi måste minska sjukvårdsinnehållet, säger han.

Ann-Christine Andersson ser däremot att Lundby sjukhus hellre övergår i egen regi än att villkoren ändras efter vad partiet anser är vårdbolagens villkor.

– Det är inte Capio, ett multinationellt företag som ska bestämma Hisingsbornas behov. Det är vi som ska göra det, vi som företräder folket, säger hon.

Mer om Capio

Capio är ett sjukvårdsbolag som erbjuder ett vårdutbud inom medicin, kirurgi och psykiatri genom sina sjukhus, specialistkliniker och vårdcentraler i Sverige, Norge, Danmark, Frankrike och Tyskland.

Capio är sedan november 2018 en del av Ramsay Générale de Santé och samgåendet skapar en ledande Europeisk vårdgivare med en total omsättning om 3,8 miljarder EUR och cirka 36 000 medarbetare.

Källa: Capio

Visa merVisa mindre

Privat. Lundby Närsjukhus startade 1928 och 1994 övergick det i privat regi. Foto: Lina Isaksson

Mer om Lundby sjukhus

1928 Lundby sjukhus startade som en av de fristående poliklinikerna  på Lundby Hamngata, en kirurgisk poliklinik öppnades.

1950 Lundby sjukvårdscentral, nybyggnad Gamla Tuvevägen 

1966 Lundby sjukvårdscentral flyttade till den då nya byggnaden vid Wieselgrensplatsen på Hisingen.

1976 Lundby sjukhus, nytt namn, då fanns en rad olika specialiteter och ett antal vårdplatser för sexdagarsvård.

1994 Privat regi, Göteborgs Läkarförbund AB (GLF AB) efter omorganisation inom distriktsjukvården i Göteborg.

1994/95 Bure-koncernen övertar Lundby sjukhus, i dotterbolaget Bure Hälsa och Sjukvård där även St Görans sjukhus ingick. 

2000 Bure Hälsa och Sjukvård byter namn till Capio AB och Lundby Sjukhus fick därmed nytt namn - Capio Lundby Sjukhus AB.

2012 Förnyat avtal, innebar åter nytt namn Capio Lundby Närsjukhus. Alla sjukhusets satellitmottagningar flyttade in i en och samma byggnad på Wieselgrensplatsen.

Källa: Capio

Visa merVisa mindre

Vi är GBG