Politik. Socialdemokraternas Jonas Attenius och Tobias Baudin gästade Arabiska språkcentret i Hjällbo under tisdagen. Målet var att presenterade socialdemokraternas första lokala vallöfte. Foto: Lovisa Hansson

S-löftet: Personal ska läsa svenska på arbetstid

Socialdemokraterna i Göteborg har gjort frågan om språktester i välfärden till sin. Nu lovar de en årlig satsning på 15 miljoner för att höja språkkunskaperna, om de vinner kommunalvalet i höst.

  • Publicerad 16:07, 31 maj 2022

Oavsett om du jobbar med små barn eller våra äldre ska du kunna god svenska.

Att det i höst stundar ett val märks inte bara på valaffischerna runt om i staden.

Under tisdagen bjöd Socialdemokraterna in till Arabiska Bokstavscentret i bostadsområdet Skolspåret i Hjällbo, för att presentera sitt första vallöfte till göteborgarna.

Förslaget handlar om att kommunalt anställda ska få sätta sig i skolbänken – på arbetstid.

– Verkligheten ser ut så att det finns personal ute i våra verksamheten idag som har en för låg språknivå. Kommunen har ett arbetsgivaransvar att göra något åt det och därför vill vi införa möjligheten att läsa svenska på betald arbetstid, säger Jonas Attenius, gruppledare.

För att finansiera satsningen lovar Socialdemokraterna att årligen avsätta 15 miljoner kronor, om partiet tar makten i höst. Det kommer räcka till ett språklyft för omkring 1 000 medarbetare.

Breddar krav om språktest

Den andra delen av vallöftet handlar om språktest. Tidigare i vår fick Socialdemokraterna igenom sitt förslag om att införa språktest vid anställning i äldrevården och inom funktionsstöd.

Klart för språktester inom äldreomsorgen

Men nu vill partiet bredda frågan så att den även gäller personal i förskolan och på fritids.

– Språkförbistringar kan leda till farliga situationer i hemtjänsten och förskolan har en viktig roll att stötta barnens språkutveckling. Oavsett om du jobbar med små barn eller våra äldre ska du kunna god svenska, säger Jonas Attenius.

"Visat på resultat"

Med på presskonferensen i Hjällbo var Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

– Språket kommer att vara viktigt för oss i den här valrörelsen. Våra främsta prioriteringar nationellt är att bryta segregationen och att ta den demokratiska kontrollen över välfärden, säger han.

Jonas Attenius (S) och Tobias Baudin (S). Foto: Lovisa Hansson

Attenius (S). "Språkförbistringar kan leda till farliga situationer i hemtjänsten och förskolan har en viktig roll att stötta barnens språkutveckling". Foto: Lovisa Hansson