Förslag. Jonas Attenius (S), oppositionsråd i Göteborg, vill se att Frölunda och Tynnered tar efter "Gårdstensmodellen" med ett eget kommunalt bostadsbolag. Foto: Lovisa Hansson

S: "Ombildningar i Tynnered förlänger bostadskön"

Oppositionen ställer sig kritisk till Moderaternas utspel i förra veckan om att fler Tynneredsbor ska kunna köpa sin lägenhet. "Ombildningar innebär ju inte en enda ny bostad, tvärtom, det förlänger bara kön", säger Jonas Attenius (S).

  • Publicerad 05:30, 7 sep 2022

I förra veckan presenterade kommunalrådet Axel Josefson (M) elva punkter med lokala satsningar för Frölunda och Tynnered.

Det handlade bland annat om fler ordningsvakter och kameror kring Frölunda torg och att ombilda hyreslägenheter till bostadsrätter i Tynnered, i syfte att låta fler få köpa sin lägenhet.

Oppositionsrådet Jonas Attenius (S) menar att ombildningarna leder till ännu längre bostadsköer och att det viktigaste istället är att hålla uppe byggtakten.

– Dessutom köper man loss lägenheterna för 70 procent av marknadspriset, vilket innebär att kommunen rear ut skattebetalarnas bostäder och det tycker vi är slöseri med både hyresgäster och folkets pengar.

Moderaternas lokala förslag: "Låt fler få köpa sin lägenhet”

Gårdsten inspirerar

Han vill istället lägga fokus på att bygga bort bostadsbristen med blandade områden.

– Då är det generellt bra att bygga kvartersstad, trädgårdsstad och radhus i områden med mycket hyresrätter, som i Tynnered. Vi vill ju till exempel även bygga 300 hyresrätter i Fiskebäck, där det inte finns en enda hyreslägenhet, något som Moderaterna stoppade.

Jonas Attenius vill även jobba vidare med modellen Frölundabostäder, ett förslag som tidigare varit uppe på styrelsebordet i AB Framtiden.

Modellen, som grundar sig på Gårdstensmodellen, skulle innebära en sammanslagning av de allmännyttiga kommunala bostadsbolagen just kring Frölunda torg och Tynnered, likt Gårdstensbostäder.

– Då kan man jobba närmare sin befolkning för mer trygghet och integration. Det är i de spåren vi vill gå vidare.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00