S-toppen: "Tror inte vi ligger så pyrt till"

Det är mycket som står på spel i årets val. Det är alla partier medvetna om. Med en timme kvar till vallokalerna stänger stiger spänningen på partiernas valvakor.

  • Publicerad 19:50, 9 sep 2018

Ann-Sofie Hermansson, Socialdemokraternas förstanamn till kommunfullmäktige i Göteborg, minglar runt på ovanvåningen av Folkets hus medan serveringspersonalen gör i ordning kongressalen för bufféätare. Hon kramar en kvinna i rosa dress, hejar på en man i en mönstrad olle.

– Nu är det ju sanningens minut, så det känns jättespännande. Och högtidligt, säger hon och nickar mot människorna som samlats runt henne. Det här är partivännerna som har burit mig, de som jag har gjort jobbet med får träffas ikväll.

Bara några meter därifrån, utanför Folkteatern, vankar Vänsterpartiets Daniel Bernmar av och an. Han pratar i telefon och gestikulerar stort. Hans röda strumpor skymtar under de blå kostymbyxorna.

Han ler åt några partivänner på väg in på valvakan när han har pratat färdigt.

– Det är ju glatt i bemärkelsen att det ser ut som att vi kommer att få ett bättre valresultat än förra valet, säger han.  Samtidigt är det ju en ängslan, framför allt för vad som ser ut att bli en svår situation i Göteborgs kommun, där V kanske inte får utrymme att förverkliga vår politik om ett jämlikt Göteborg.

I valet 2014 fick Socialdemokraterna mer än var femte röst i Göteborg, Vänsterpartiet mindre än var tionde. 22,39% av rösterna respektive 9,44%. Enligt den opinionsundersökning som GP/Sifo genomförde i veckan skulle nära sex procent färre lägga sin röst på Socialdemokraterna, 16,7 procent, och drygt 14 procent på Vänsterpartiet. Den stora vinnaren, enligt den opinionsundersökningen, är Demokraterna; nykomlingen som på kort tid vuxit till Göteborgs största parti, om man tror på opinionsundersökningarna.

14 procent är ett resultat som Daniel Bernmar skulle vara nöjd med, allt över tio procent är en vinst i hans värld.  

Ann-Sofie Hermansson ruskar på huvudet.

– VI har ju haft uppfattningen att vi inte ligger så pyrt till som opinionsundersökningen har gjort gällande, men om en knapp timme har Göteborgarna dömt klart och då vet vi, säger hon. Det ska bli skönt att få veta faktiskt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG