S-utspel: Vill satsa miljoner på jämlikhet i Göteborg

Bemannade lekplatser, hembesök av BVC och en innovationspark för välfärden. Det vill Socialdemokraterna satsa på för att minska klyftorna i Göteborg. "Nu fyller vi i det som saknas med det som är pricksäkrast", säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 05:30, 14 maj 2018

Sossarnas senaste budgetsläpp innebär en extra satsning på att öka jämlikheten i Göteborg. Det handlar bland annat om fler bemannade lekplatser, hembesök från socialtjänst och BVC och en innovationspark för välfärden.

– Det här jämlikhetspaketet i budgeten är inte så stort. Det ska ses som komplement till det vi redan gör. Nu fyller vi i det vi tycker saknas med det vi tycker är pricksäkrast, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Innovationspark för välfärden

I budgeten lägger partiet två miljoner på en uppstart av en social science park. En mötesplats där näringsliv och forskning ska utveckla innovationer till välfärden, som exempelvis effektivare handläggningssystem för socialsekreterare, bättre metoder för att servera mat inom hemtjänsten eller nya IT-verktyg för minne och stimulans på äldreboende.

– Vi är duktiga på teknik i Göteborg och det bedrivs jättemycket forskning på välfärdsområdet så varför inte få till samma dynamik som finns inom exempelvis fordonsindustrin. Vi är inte vana att tänka på det viset, det upplevs krocka med det kommunala. Men jag tycker tvärtom.

Hembesök av socialen

Socialdemokratierna vill också stärka de mest utsatta familjerna i det mest utsatta delarna av Göteborg. I dag erbjuds hembesök av socialtjänst och BVC till familjer som har det särskilt svårt i vissa områden. Tanken är utöka den verksamheten så att det gäller alla utsatta områden. Syftet är att familjer ska få det stöd som de har rätt till.

– De som är i mest behov av hjälp, det gäller inte bara det här området, är de som söker det minst. Det kräver att samhället är aktivt. Annars är risken att samhället missar att ge den här viktiga hjälpen helt enkelt, säger Ann-Sofie Hermansson.

Lekplatser

Den tredje delen i jämlikhetspaketet är bemannande lekplatser. Näst på tur står lekplatsen i Beryllparken i Tynnered, som ska lyfta närområdet med tillgänglig personal.

– Jag tror att det spelar roll att det finns andra vuxna helt enkelt. Det finns en trygghet i det men också för pedagogiken och för utvecklingen, säger Ann-Sofie Hermansson.

Är detta det ni kan göra för att minska segregationen i Göteborg?

– Ja, det är några av sakerna. Att skapa ett jämlikt samhälle är inte en quick fix. Det finns skäl till att vara självkritisk för alla i ett samhälle med ökade klyftor. Det är viktigt att hitta vad ska vi göra och vad som är mest pricksäkert. Vi har inga miljoner att ösa ut. Låt oss då se till att lägga pengarna där de behövs.

Ann-Sofie Hermansson pekar på satsningen på 60 miljoner kronor för att alla barn ska gå på fritids också är en innebär en satsning för jämlikheten.

– Jag tror på alltihop. Men fritids tog nästan folk på sängen. Bemannade lekplatser är små myrsteg men de är uppskattade. Det spelar roll.

Jämlikhetspaketet

1. Social Science Park - Två miljoner kronor

2. Hembesök av socialtjänst och BVC - Fyra miljoner kronor

3. Bemannade lekplatser - Två miljoner kronor + tre miljoner som inverstering

4. Utredning kring möjligheterna att ha barnhälsotelam på förskolor. Syftet är motverka fysiska och psykiska hälsoproblem hos unga.

5. Utredning kring hur samhällsorientering för nyanlända kan förstärkas för att underlätta integrationen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Läkare missbrukade heroin och körde full utan körkort

Nyheter Kan mista läkarlegitimationen Inspektionen för vård och omsorg, ivo, anmäler en läkare i Göteborg till ansvarsnämnden efter att hen har dömts för flera brott kopplade till sitt narkotikamissbruk.onsdag 15/8 19:54

Psykolog dumpade 13 säckar journaler i källare

Nyheter Över tusen patienter drabbade En psykolog i Göteborg anmäls till Inspektionen för vård och omsorg efter att ha förvarat 13 säckar med sekretessbelagda patientjournaler i ett städförråd på mottagningen. Hela 1 200 patienter tros...onsdag 15/8 17:52

Misstänkt bilbrännare gripen i Turkiet

Nyheter Fler gripanden att vänta Gränspolisen i Turkiet har gripit en man i 20-årsåldern hemmahörande i Frölunda. Han misstänks för att vara delaktig i bilbränningarna i Frölunda i måndags.onsdag 15/8 10:36

Bästa tipsen till bästa kalaset och pridefesten

Nyheter Göteborgs kulturkalas och Prideveckan gör staden till en festplats Europride och Göteborgs kulturkalas på samma gång. Klart att det blir fest i stan då. Här är tio programpunkter du inte får missa!onsdag 15/8 9:30

Två bilbränder i Frölunda under natten

Nyheter "Det ska plockas in mer folk" Under natten till onsdag brann två bilar i Frölunda. – Det är inget tvivel om att de är anlagda. Men det är inte alls på samma sätt som i måndags, säger polisens presstalesperson.onsdag 15/8 8:42

Kommunpolisens ilska: "Såna här människor måste stoppas"

Nyheter "Kriminella" Frölunda drabbades hårt av måndagsnattens bilbränder, nära 33 brända bilar och 42 ytterligare skadade. Nu rasar kommunpolisen Niklas Svensson mot gärningsmännen bakom dåden.onsdag 15/8 6:19

I kväll: Göteborgsmusiker hyllar David Bowie

Nyheter Kvällens konsert bjuder på både överraskningar och självklarheter I februari höll På Spåret-kapellmästaren Stefan Sporsén i taktpinnen för en massiv Bowiehyllning i Globen. Nu är det dags för Göteborg när artister och orkester möter publiken på Götaplatsen ikväll.tisdag 14/8 18:00

Försäkringsbolagets lugnande besked efter bilbränderna

Nyheter ”Enskilda händelser påverkar inte alls” Efter måndagskvällens bilbränder i Göteborg finns en oro från boende i de aktuella områdena för höjda bilförsäkringspremier. Men för att premien ska höjas räcker inte en enskild händelse, oavsett...tisdag 14/8 13:53

Ungdomar sprider glädje och kunskap om hbtq

Nyheter "Vi lärde oss mycket när vi fördjupade oss i ämnet" Sju ungdomar sommarjobbar med att öka förståelsen för hbtq- rörelsen. På Pridefestivalen sprider de sin kunskap med film och quiz.tisdag 14/8 13:00

Vi är GBG