Förhandlar. Karin Pleijel (MP), Jonas Attenius (S) och Daniel Bernmar (V) är redo för att tillsammans styra Göteborg vid ett eventuellt maktskifte. Foto: Markus Andersson

S, V och MP redo att samarbeta för makten i Göteborg

Valet är fortfarande inte avgjort i Göteborg. Men nu meddelar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att de samarbetar för ett maktskifte. Centern är också välkommen, hälsar de rödgröna.

  • Publicerad 11:45, 23 sep 2022

Trots att två veckor snart har passerat sedan valet är det fortfarande oklart hur Göteborg kommer att styras.

Nu meddelar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att de har inlett förhandlingar. Målet är att bilda ett gemensamt styre där Centerpartiet också är välkommen att ingå.

– Jag har haft konstruktiva samtal med flera partier sedan valet. Våra tre partier är beredda att ta gemensamt ansvar för Göteborg. Samtidigt håller vi fortsatt dörren öppen för bredare samarbeten. Jag ser exempelvis stor potential i ett majoritetsstyre där även Centerpartiet ingår, om de skulle vilja det, säger Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius.

Bara 40 mandat

Men enligt det preliminära valresultatet samlar S, V och MP tillsammans bara 40 av fullmäktiges 81 mandat.  

Det avgörande 41:e mandatet och väger mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, där det i nuläget är så jämnt att länsstyrelsens kontrollräkning kan ändra majoritetsförhållandena.

De rödgröna är ändå positiva och menar att de tre partierna är mycket nära majoritet och att de tillsammans skulle utgöra den största budgetkoalitionen.

– Det är tydligt att göteborgarna vill ha ett maktskifte och Vänsterpartiet vill delta på ett konstruktivt sätt för att skapa ett mer rättvist och jämlikt Göteborg, säger Daniel Bernmar, gruppledare för Vänsterpartiet.

Förhandlingarna beräknas ta tid, men det finns en stark ömsesidig respekt partierna emellan och en gemensam vilja till att byta politisk riktning för Göteborg.

– Ett stabilt styre är viktigt när vi går in i bistra tider och vi samtidigt måste hantera den akuta klimatkrisen där staden har ett stort ansvar så att vi verkligen når klimatmålen, säger Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00