ÄLG PÅ VÄGEN. Det sker i genomsnitt mer än en viltolycka nästan var 8.e minut i Sverige. Foto: Allan Wallberg

Så agerar du vid viltolycka

På måndag, den 14 oktober, börjar älgjakten. I kombination med höstmörkret innebär också det att risken för viltolyckor ökar.

  • Publicerad 16:15, 13 okt 2019

Hittills i år har över 6900 viltolyckor inträffat i Västra Götalands län. Rådjur är iblandade i överlägset flest olyckor. På andra plats kommer älg och vildsvinsolyckorna som är ungefär lika många. De flesta olyckorna sker i samband med gryning och skymning då djuren är som mest aktiva samtidigt som många kör till och från sina arbeten.

På måndag den 14 oktober startar älgjakten i södra Sverige. I Västra Götalands län beräknas cirka 5200 älgar fällas under årets älgjakt.

Jakten innebär också att både älgar och annat vilt lätt hamnar i trafiken vilket ökar risken för viltolyckor.

Om du kör på älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn eller mufflonfår är du enligt lag skyldig att anmäla olyckan till polisen. Detta även om djuret inte är synbart skadat. Den som inte anmäler riskerar böter.

Du ska aldrig förfölja eller spåra ett skadat djur själv. När du anmäler till polisen kontaktar de i sin tur en jägare för att göra det.

Det första du bör göra efter en viltolycka är att ställa ut en varningstriangel så att inte fler olyckor inträffar. Därefter bör du markera platsen, antingen med en remsa som är avsett för det, eller med till exempel en plastpåse eller halsduk. Även om du ser att djuret är dött är det viktigt att markera platsen. Ring sedan 112 och anmäl olyckan till polisen.

Viltolyckor i Västra Götalands län hittills i år. Foto: Nationella viltolycksrådet

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57