Sorgenfrilägret i Malmö där hundratals EU-migranter bodde innan de vräktes. Foto: Mostphotos

Så arbetar staden för att undvika tältläger

Andelen illegala bosättningar har ökat i Göteborg. Men ökningen beror inte bara på att antalet EU-medborgare i staden har ökat. Nya rutiner vid avhysning är en förklaring. Det visar en ny rapport från Göteborgs Stad.

  • Publicerad 15:12, 23 feb 2017

Det finns egentligen ingenting som tyder på att vi kommer få en minskad problematik under 2017 jämfört med 2016.

De senaste åren har antalet illegala bosättningar i Göteborg ökat kraftigt. År 2014 hade kommunen 28 kända illegala bosättningar på sin mark, 2015 hade de 46 bosättningar och 2016 registrerades 131 bosättningar på kommunens mark.

– Det finns egentligen ingenting som tyder på att vi kommer få en minskad problematik under 2017 jämfört med 2016. Däremot har vi byggt upp en fungerade struktur nu där vi blivit mer snabbfotade. Vi agerar direkt innan problemen blir för stora, säger Michael Ivarson, direktör på Social resursförvaltning.

Nya rutiner vid avhysning

Förklaringen till ökningen av antalet illegala bosättningar är inte bara att antalet EU-medborgare blivit fler. Det beror också på att polisen under 2016 hanterade de illegala bosättningarna enligt ordningslagen. Tidigare var Kronofogden också inblandad i avhysningarna. Det innebär att polisen kunnat göra fler vräkningar och att personerna på så sätt snabbare flyttat till en ny bosättning. En förklaring till ökningen är alltså att en och samma person bott på fler platser i staden.

Innebär inte det bara att ni flyttar runt på de här människorna?

– Jo så är det ju. De här insatserna handlar om att förhindra att vi ska behöva lägga för stora resurser. Ta Malmö som exempel där de hade ett helt läger med hundratals personer. Om det går så långt blir det mycket svårare att komma tillrätta med det. Vi ska klara oss från det, säger Michael Ivarson.

I en ny rapport från Göteborg stad beskrivs hur olika förvaltningar, bolag och myndigheter i staden samarbetar för att förhindra illegala bosättningar. Det handlar bland annat om hur bosättarna alltid ska erbjudas information och vilka stödinsatser som finns och även hur möjligheterna till övernattningsplatser ser ut.

– Det flesta brukar dock tacka nej till det. Man vill vara med sin grupp som ofta är för stor för att alla ska kunna erbjudas övernattning, säger Michael Ivarson.

Två perspektiv

För Göteborg stad handlar det om att jobba med två perspektiv samtidigt. Dels se, informera och hjälpa de här människorna som ofta är väldigt utsatta. Dels ställa krav och se till att de håller sig till lagar och regler.

– Göteborgarna måste ha tillgång till sina offentliga miljöer. Det uppstår ju sanitära problem och många, både privatpersoner, fältassistenter och bosättarna själva känner sig otrygga. Så ska det inte vara, säger Michael Ivarson.

Jobbar för fler återvändare

Staden arbetar sedan en tid tillbaka aktivt för att etablera relationer i Buzau, den stad i Rumänien som de flesta EU-migranter här kommer från. Målet är att förenkla för dem att hitta försörjning på hemmaplan.

Nyligen blev det också klart att Göteborg får EU-pengar för att besöka Buzau.

– Vår förhoppning är att bygga samverkansprojekt som kan ge utbildning och möjligheter till försörjning i Rumänien, säger Teresa Woodall, ansvarig på social resursförvaltning, till nätupplagan av Vårt Göteborg.

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12