West Pride. Pride-evenemang brukar innebära stora folksamlingar, men i år är festivalen inställd och ersatt av ett digitalt evenemang. Foto: Pressbild

Så blir årets West Pride – satsar globalt

Till följd av coronapandemin har evenemang av olika slag fått använda sig av digitala verktyg för att kunna genomföras. West pride, festivalen som vanligtvis pågår mellan 3-7 juni, är en av de som påverkas.

  • Publicerad 14:00, 25 maj 2020

Det är jätteviktigt att fortsätta uppmärksamma HBTQI-rättigheter.

I dag påbörjas den officiella flaggperioden för West Pride. Regnbågsflaggor hissas runt om i Göteborg för att synliggöra HBTQI-frågor. 

– Det är jätteviktigt att fortsätta uppmärksamma HBTQI-rättigheter, därför är flaggningen otroligt viktig, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef på West Pride.  

På grund av restriktionerna som coronaviruset fört med sig blir årets Pride-festival inställd. Den skulle ha pågått mellan 3-7 juni. Den 3 juni kommer en regnbågsflagga vaja på paradflaggstången på Gustav Adolfs Torg dagen till ära. Detta har kommunens presidium beslutat. 

Istället kommer West Pride att medverka i ett internationellt, digitalt evenemang som arrangeras av Global Pride. Det kommer att genomföras 27 juni runt om i världen, med hänsyn till olika tidszoner. Bland annat kommer Sveriges jämställdhetsminister, Åsa Lindhagen, att tala.

Mello-stjärna

En av artisterna som kommer att framträda är den populära artisten Dotter, som även ställde upp i Melodifestivalen tidigare i år. 

– Hon skulle egentligen ha medverkat på den fysiska festivalen, men spelar nu in ett framträdande som visas på det digitala evenemanget, säger Emma Gunterberg Sachs.

Lyfter utbildningar istället 

Föreningen West Pride försöker jobba på som vanligt under den rådande coronakrisen. De bedriver verksamhet året om med bland annat utbildningar för skolor och företag. De har valt att lyfta deras utbildningar lite extra under den här tiden, som nu även erbjuds digitalt. 

– Vi erbjuder utbildningar för både skolor och företag. Skolorna brukar oftast vilja ha fysisk närvaro, säger Emma Gunterberg Sachs. 

Kommande aktiviteter och utbildningar kommer att marknadsföras på West Prides hemsida och sociala medier. 

West Pride hoppas på att kunna arrangera fysiska evenemang till hösten, men i dagsläget finns det en osäkerhet kring hur bestämmelser om sammankomster kommer att te sig i framtiden och därför finns det inga spikade planer på det, berättar Emma Gunterberg Sachs.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11