KOMMUNIKATION. Kursen Ledarskapsträning för tonårsföräldrar handlar om att hitta redskap som stärker relationen och kommunikationen mellan föräldrar och barn. (Genrebild)

Så blir du en bra tonårsförälder på Hisingen

Tonårstiden kan vara tuff - för både barn och föräldrar. Därför erbjuds föräldrar i Lundby en kurs i ledarskapsträning för tonårsföräldrar. "Syftet är att stärka relationer i familjen som i förlängningen stärker den psykiska hälsan", säger kursansvarig.

  • Publicerad 15:15, 29 sep 2018

Ledarskapsträning för tonårsföräldrar. Så heter kursen som vänder sig till föräldrar som bor i Lundby.

– Kursen riktar sig till föräldrar som upplever en utmaning i sitt föräldraskap. Det är inte ovanligt när man är tonårsföräldrar, säger Kerstin Mårtensson, familjebehandlare i Resursenheten Familj i Lundby.

Tyngdpunkten i kursen ligger på förändringar i föräldraskapet. Under nio tillfällen träffas föräldrar i grupp och får hjälp att hitta redskap till bra förhållningssätt för att stärka kommunikationen till sina barn.

– Kommunikationen är grunden för oss. Det är den som gör att man får barn att samarbeta med regler och överenskommelser.

Samtidigt handlar det om att förstärka det positiva.

– Forskningen visar att det är det mest framgångsrika. Man ska försöka att bryta det som är ett negativt i relationen och öka den positiva ömsesidiga kontakten och respekten mellan föräldrar och barn, säger Kerstin Mårtensson.

Vilka utmaningar är vanliga bland de föräldrar som deltar?

– Ingången är att man upplever att det finns en utmaning i föräldraskapet, att det är konfliktfyllt. Vad som är utmaningen kan variera jättestort men det är vanligt att man känner igen sig i de andra föräldrarna, säger Kerstin Mårtensson.

Kursen har hållits i flera år i Lundby och enligt Kerstin Mårtensson är den mycket uppskattad av de föräldrar som deltagit.  

I takt med att forskning visat hur viktigt det förebyggande arbetet med barn och ungdomar är, har den här typen av föräldrakurser ökat de senaste tio åren.

– Syftet handlar om att stärka relationerna mellan föräldrar och tonåringar. I förlängningen stärker det den psykiska hälsan, säger Kerstin Mårtensson.

Föräldrakurs i Lundby

När: Den 11 oktober startar en ny föräldragrupp som består av nio träffar. Kursen kommer att hållas på tisdagar mellan klockan 17:15 och 19:00

Följande teman är planerade: 1. Introduktion och presentation. 2. Kommunikation förälder – barn. Vad är det mitt barn försöker säga mig? 3. Uppmuntran och beröm. 4. Hur överlever jag som förälder. 5. Att skapa goda cirklar 1. 6. Föräldraskap och ledarskap. 7. Att skapa goda cirklar 2. 8. Från kontroll till koll. 9. Summering och avslutning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Improvisationsfestivalen som utmanar röst och rörelse

Nyheter Varia lockar deltagare från hela världen Hallå där...måndag 15/10 11:45

Dagens namn – 15 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!måndag 15/10 10:30

Fortsatt tågstrul mellan Göteborg och Stockholm

Nyheter Trafikverket varslar om förseningar under veckan Det är fortsatt stora störningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm efter den brand som bröt ut i ett ställverk i närheten av Skövde i i söndags.måndag 15/10 9:02

Nu ska stadens gångbanor rustas upp

Nyheter Ber om invånarnas synpunkter Trafikkontoret ska ordna till kommunens gångbanor. Men vilka ska prioriteras? I Norra Hisingen får nu invånarna säga sitt.söndag 14/10 6:30

Vill väcka medvetenhet om miljö och klimat

Nyheter Med "Vampyrbläckfiskar i Arizona" vill Teater Trixter förhålla sig till klimatångest – och väcka debatt. – Det är viktigt att förstå att vi är en del av allt, säger manusförfattaren och regissören...fredag 12/10 17:42

Glädjebeskedet: Ännu fler göteborgare i jobb

Nyheter Arbetslösheten minskar för femte året i rad Arbetsmarknaden är stark och för femte året i rad går arbetslösheten ner. Det visar nya statistik från Arbetsförmedlingen.fredag 12/10 16:03

Ny studie: De väljer bort kulturskolan

Nyheter Forskning från Göteborgs universitet Den typiske svenska kulturskoleeleven är en svenskfödd flicka med välutbildade föräldrar. Det visar en ny studie från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.fredag 12/10 15:30

Här är de bästa tipsen för den bästa helgen

Nyheter Krogshower, körkraft från Sydafrika eller nytolkning av klassisk opera…? Göteborgshelgen erbjuder det mesta. Göteborg Direkt visa vägen med bästa tipsenfredag 12/10 11:58

Vi är GBG