Stort. Visionsbild över det nya akvariet. Foto: GAJD arkitekter

Så blir museets nya jätteakvarium

Akvariet ska bli tio gånger så stort och kommer rymma mer vatten än 2 600 badkar. Den tredje juni gäller det att ha tungan rätt i mun när den nio ton tunga och åtta meter långa akvarierutan ska monteras.

  • Publicerad 16:18, 1 jun 2021

Att transportera hit den enorma pjäsen över Atlanten måste varit ett ett projekt i sig och väl ankommen till Göteborg ska den med enorm precision sättas på plats.

– Det är ett av de mer komplicerade momenten på bygget. Vi kommer få lyfta bort taket på det nya akvariet för att kunna sätta rutan på plats med hjälp av en kran, säger Henrik Witt, projektledare på Higab.

1700-talsfynden i väntan på nya akvariet

I akvariet, som öppnar portarna i slutet av 2022, kommer du kunna ta del av det fängslande korallrevet med naturligt ekosystem. Det kommer också innehålla en forskningsanläggning och ett Ocean lab för besökare och skolklasser. Hit kan man gå för att lära sig ännu mer om havsliv och om levande havsmiljöer samt göra egna vattenexperiment.

– Det är fantastiskt att kunna erbjuda denna upplevelse i Göteborg. Här kommer besökarna fascineras av vackra korallfiskar och följa hur korallreven växer och utvecklas genom åren, som en levande utställning, säger Björn Källström, Akvariets utvecklingsledare.

Ett akvarium i världsklass

Akvariet på 400 000 liter havsvatten och med ett levande korallrev är världsunikt i akvariesammanhang. Från och med den tredje juni börjar arbetet med att inreda och förbereda för att placera ut de koraller som odlas inne på museet i detta nu.

– Detta är en viktig pusselbit i den stora om- och tillbyggnadsprocess museet befinner sig i. Förutom ett akvarium i världsklass kommer vi också att erbjuda publiken en helt ny utställning för barn och deras vuxna när vi öppnar igen – och en ny basutställning med utgångspunkt i berättelser om Göteborgs sjöfart, säger Carina Sjöholm, museichef.

Fyndet: Mystiskt paket från 1931

Akvariefakta

✔︎ Ett nytt akvarium framför museet - byggt under mark

✔︎ Ett ocean lab, där skolklasser och besökare kommer lära sig mer om havet genom föreläsningar och vattenexperiment.

✔︎ En ny basutställning på plan 2. Berättelser om Göteborgs sjöfart, staden och människorna i relation till havet, handeln och omvärlden.

✔︎ En ny utställning för barn och deras vuxna på plan 3 som väcker kärleken till havet.

✔︎ Uppfräschad matplats och workshopstudio.

✔︎ En ny större entré mot Karl Johansgatan.

✔︎ Uteservering i söderläge.

✔︎ Bättre tillgänglighet med nya trappor och hissar.

Visa merVisa mindre