Så blir nya Backaplan

Bort med bilparkering och asfalt. In med grönområden och butiker. Nu ska Backaplan byggas om till en innerstadsmiljö med centrum för Hisingens 150 000 invånare.

  • Publicerad 17:52, 11 jun 2018

– De stora parkeringsplatserna som präglar Backaplan är inte värdigt Hisingen. Nu blir det äntligen en trevlig stadsmiljö, säger Ulf Kamne (MP) kommunalråd med ansvar för miljö och stadsutveckling i ett pressmeddelande.

Planen är att nya Backaplan ska bli Hisingens centrum; med fler affärer än idag, kulturhus, 7000 bostäder och förskolor, grundskolor och en gymnasieskola.  

– Nu visar vi än en gång att det går att bygga ut staden utan att behöva bygga på jordbruksmark eller i skogen långt från kollektivtrafik där folk tvingas bli beroende av bilen, säger Ulf Kamne. Här tar vi yta som redan är asfalterad och som dessutom är riktigt, riktigt tråkig, och fyller med bostäder, liv och rörelse. Det är hållbar stadsutveckling.

Längs med Kvillebäcken kommer det att byggas en större stadsdelpark och området kommer också att få sex mindre parker. Parkerna ska förbindas av ett långt grönt promenadstråk.

Hjalmar Brantingsplatsen ska bli ett torg och där kommer också ett kulturhus att byggas.

– Kultur är oerhört viktigt i en citykärna, säger Ulf Kamne. Det kan attrahera fler att komma till Hisingen.

Byggstarten på Backaplan sker redan nästa år, om programförslaget klubbas igenom i byggnadsnämnden den 21 juni. Första etappen innebär att Coop ska flytta till nya lokaler i mer urbana kvarter närmare leden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG