Så blir nya badet i Frihamnen – invigs 2021

Den blå parken. Så kallas den del av Jubileumsparken som ligger i älven och som ska bli göteborgarnas nya badplats.

  • Publicerad 15:48, 18 feb 2020

Jubileumsparken i Frihamnen på Hisingen har sakta men säkert växt fram sedan parken öppnades 2013. Nu är platsen på god väg att bli göteborgarnas nya mötesplats vid vattnet.

Bastun och det allmänna badet - prototyper i utvecklingen - stod klara 2015. I maj i fjol gav politikerna grönt ljus och en projektbudget på 347 miljoner för att permanenta parken fram till år 2023.

"Den blå parken"

Men redan nästa sommar ska parken invigas och ett helt nytt bad ska vara på plats i den blå parken, området av Jubileumsparken som ligger i älven.

– Göteborgarna vill ha möjlighet att komma riktigt nära vattnet, det syns tydligt i de dialoger som hållits. Snart kan man bada och basta ännu mer och det blir en fin jubileumspresent till göteborgarna, säger Kristoffer Nilsson på stadsbyggnadskontoret.

Äntligen: Då kan du bada i älven

Göteborg Direkt har tidigare rapporterat om att det fortfarande råder badförbud i hamninloppet i Göta älv. Lösningen är därför att bygga avgränsade badytor och pumpa in saltvatten.

Förberedande arbete är på gång. Tanken är att börja bygga de nya bassängerna efter årets badsäsong.

– Vi vill kunna hålla det nuvarande badet öppet under sommaren och restaurang Fluss kommer också vara kvar i sommar.

Sammanlagt planeras det fyra bassänger i Frihamnen. Ambitionen är att de ska vara klara för bad under Göteborgs jubileumsår, 2021.

Då ska också en ny större lekplats stå redo och några gläntor.

– Det är även beslutat att bastun blir permanent. Den kommer behålla samma utseende men renoveras, säger Kristoffer Nilsson.

Vinnare: Jubileumsparken får prestigefyllt arkitektpris

Från ovan. Foto: Raumlabor Berlin (visionsbild)

Så får Frihamnen rena havsvattenbassänger:

Älven är söt men det salta havet utanför skickar en kil av saltvatten under det söta vattnet in till Frihamnen.

Vatten pumpas sedan från botten till toppen. Där låter man vattnet svälla över kanterna på bassängerna medan man pumpar in nytt vatten hela tiden som i ett kretslopp.

Det handlar om att saltvatten har högre densitet än sötvatten och sjunker därför ner mot botten.

I dagsläget finns en mindre pool i anslutning till bastun där den här tekniken används och tester visar att vattenkvalitén är god.

Källa: Älvstranden

Visa merVisa mindre

Vi är GBG