Så blir nya kulturhuset i Bergsjön

Under fredagen presenterades det vinnande bidraget i arkitekttävlingen om utformandet av Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön, som ska stå klart år 2020.

  • Publicerad 18:00, 28 apr 2017

Lekfullhet, nyfikenhet och upptäckarglädje. Det är ledorden för Göteborgs nya kulturhus på Rymdtorget i Bergsjön. Det stod klart i fredags förmiddag då det vinnande bidraget i arkitekttävlingen presenterades på Bergsjöns bibliotek. Av fyra förslag valde en enhällig jury Sweca Architects förslag "Kulturkorgen".

Arkitekten Margareta Diedrich förklarar:

– Vi har utgått från bergknallen som kulturhuset kommer att ligga i. Huset hjärta kommer att vara atriet som är öppet mot himlen släpper in dagsljus. Genom sitt ribbverk symboliserar den en korg. En viktig del är också växthuset.

– Vi tänker oss en väldigt färgstark och mönsterrik byggnad. En spännande brokighet som välkomnar och bjuder in.

Det nya kulturhuset kommer att ligga på den plats som idag utgörs av parkeringar och busshållplatser. Projektet kommer även att innebära en stor förändring av hela Rymdtorget.

Per Ottosson, projektledare på SDF Östra Göteborg, menar att kulturhuset kommer att medföra bättre förutsättningar, både för Bergsjön och hela staden.

– Förhoppningen är att det ska medföra en rörlighet där folk från hela Göteborg får anledning att komma hit till Bergsjön. Det som tilltalar mig mest med det vinnande förslaget är en lekfullhet som väcker nyfikenhet.

Vad händer nu?

– Nu ska idén fortsätta utvecklas och sedan kommer det att gå ganska snabbt. Planen är att byggherren Higab ska påbörja arbetet i slutet på nästa sommar och byggtiden beräknas till två år. Det är en ganska lång tid, men det innebär också en stor fysisk förändring då hela torget ska gestaltas om.

Så när kan kulturhuset stå klart?

– År 2020 är det invigning.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57