Så blir nya kulturhuset i Bergsjön

Under fredagen presenterades det vinnande bidraget i arkitekttävlingen om utformandet av Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön, som ska stå klart år 2020.

  • Publicerad 18:00, 28 apr 2017

Lekfullhet, nyfikenhet och upptäckarglädje. Det är ledorden för Göteborgs nya kulturhus på Rymdtorget i Bergsjön. Det stod klart i fredags förmiddag då det vinnande bidraget i arkitekttävlingen presenterades på Bergsjöns bibliotek. Av fyra förslag valde en enhällig jury Sweca Architects förslag "Kulturkorgen".

Arkitekten Margareta Diedrich förklarar:

– Vi har utgått från bergknallen som kulturhuset kommer att ligga i. Huset hjärta kommer att vara atriet som är öppet mot himlen släpper in dagsljus. Genom sitt ribbverk symboliserar den en korg. En viktig del är också växthuset.

– Vi tänker oss en väldigt färgstark och mönsterrik byggnad. En spännande brokighet som välkomnar och bjuder in.

Det nya kulturhuset kommer att ligga på den plats som idag utgörs av parkeringar och busshållplatser. Projektet kommer även att innebära en stor förändring av hela Rymdtorget.

Per Ottosson, projektledare på SDF Östra Göteborg, menar att kulturhuset kommer att medföra bättre förutsättningar, både för Bergsjön och hela staden.

– Förhoppningen är att det ska medföra en rörlighet där folk från hela Göteborg får anledning att komma hit till Bergsjön. Det som tilltalar mig mest med det vinnande förslaget är en lekfullhet som väcker nyfikenhet.

Vad händer nu?

– Nu ska idén fortsätta utvecklas och sedan kommer det att gå ganska snabbt. Planen är att byggherren Higab ska påbörja arbetet i slutet på nästa sommar och byggtiden beräknas till två år. Det är en ganska lång tid, men det innebär också en stor fysisk förändring då hela torget ska gestaltas om.

Så när kan kulturhuset stå klart?

– År 2020 är det invigning.

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00