Så blir nya kulturhuset i Bergsjön

Under fredagen presenterades det vinnande bidraget i arkitekttävlingen om utformandet av Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön, som ska stå klart år 2020.

  • Publicerad 18:00, 28 apr 2017

Lekfullhet, nyfikenhet och upptäckarglädje. Det är ledorden för Göteborgs nya kulturhus på Rymdtorget i Bergsjön. Det stod klart i fredags förmiddag då det vinnande bidraget i arkitekttävlingen presenterades på Bergsjöns bibliotek. Av fyra förslag valde en enhällig jury Sweca Architects förslag "Kulturkorgen".

Arkitekten Margareta Diedrich förklarar:

– Vi har utgått från bergknallen som kulturhuset kommer att ligga i. Huset hjärta kommer att vara atriet som är öppet mot himlen släpper in dagsljus. Genom sitt ribbverk symboliserar den en korg. En viktig del är också växthuset.

– Vi tänker oss en väldigt färgstark och mönsterrik byggnad. En spännande brokighet som välkomnar och bjuder in.

Det nya kulturhuset kommer att ligga på den plats som idag utgörs av parkeringar och busshållplatser. Projektet kommer även att innebära en stor förändring av hela Rymdtorget.

Per Ottosson, projektledare på SDF Östra Göteborg, menar att kulturhuset kommer att medföra bättre förutsättningar, både för Bergsjön och hela staden.

– Förhoppningen är att det ska medföra en rörlighet där folk från hela Göteborg får anledning att komma hit till Bergsjön. Det som tilltalar mig mest med det vinnande förslaget är en lekfullhet som väcker nyfikenhet.

Vad händer nu?

– Nu ska idén fortsätta utvecklas och sedan kommer det att gå ganska snabbt. Planen är att byggherren Higab ska påbörja arbetet i slutet på nästa sommar och byggtiden beräknas till två år. Det är en ganska lång tid, men det innebär också en stor fysisk förändring då hela torget ska gestaltas om.

Så när kan kulturhuset stå klart?

– År 2020 är det invigning.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11