Så blir nya kulturhuset i Bergsjön

Under fredagen presenterades det vinnande bidraget i arkitekttävlingen om utformandet av Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön, som ska stå klart år 2020.

  • Publicerad 18:00, 28 apr 2017

Lekfullhet, nyfikenhet och upptäckarglädje. Det är ledorden för Göteborgs nya kulturhus på Rymdtorget i Bergsjön. Det stod klart i fredags förmiddag då det vinnande bidraget i arkitekttävlingen presenterades på Bergsjöns bibliotek. Av fyra förslag valde en enhällig jury Sweca Architects förslag "Kulturkorgen".

Arkitekten Margareta Diedrich förklarar:

– Vi har utgått från bergknallen som kulturhuset kommer att ligga i. Huset hjärta kommer att vara atriet som är öppet mot himlen släpper in dagsljus. Genom sitt ribbverk symboliserar den en korg. En viktig del är också växthuset.

– Vi tänker oss en väldigt färgstark och mönsterrik byggnad. En spännande brokighet som välkomnar och bjuder in.

Det nya kulturhuset kommer att ligga på den plats som idag utgörs av parkeringar och busshållplatser. Projektet kommer även att innebära en stor förändring av hela Rymdtorget.

Per Ottosson, projektledare på SDF Östra Göteborg, menar att kulturhuset kommer att medföra bättre förutsättningar, både för Bergsjön och hela staden.

– Förhoppningen är att det ska medföra en rörlighet där folk från hela Göteborg får anledning att komma hit till Bergsjön. Det som tilltalar mig mest med det vinnande förslaget är en lekfullhet som väcker nyfikenhet.

Vad händer nu?

– Nu ska idén fortsätta utvecklas och sedan kommer det att gå ganska snabbt. Planen är att byggherren Higab ska påbörja arbetet i slutet på nästa sommar och byggtiden beräknas till två år. Det är en ganska lång tid, men det innebär också en stor fysisk förändring då hela torget ska gestaltas om.

Så när kan kulturhuset stå klart?

– År 2020 är det invigning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG