Så blir nya lägenhetshuset på Första Långgatan

Ett helt nytt bostadskvarter på Första Långgatan tar form. Nu presenterar Riksbyggen hur huset, som kan stå klart 2023, kommer se ut.

  • Publicerad 12:03, 21 sep 2020

Området runt Masthuggskajen och Järntorget kommer förändras drastiskt under de kommande tio åren. Utöver bygget av Hotell Draken och en konstgjord halvö i Göta älv med blandade verksamheter och arbetsplatser ska området få 1 300 nya bostäder.

Draken som ska lyfta Draken

Byggstart för vågigt höghus vid Masthuggskajen

Nu presenterar Riksbyggen hur huset med de första 130 bostadsrätterna längs Första Långgatan kommer se ut. Huset byggs i nio våningar och på markplan blir det både affärslokaler och en livsmedelsbutik.

– Gatuplanen är särskilt viktiga, så det känns tilltalande för de som rör sig på gatan. Det ska vara intressant och hända något i fasaden när man går utefter. Det blir inte bara en typ av verksamhet utan olika delar, säger Anders Radne, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen Bostad Göteborg.

Grönt ljus för Masthuggskajen – byggstart i april

De som väljer att flytta in i det nya kvarteret kommer få ha bilen någon annanstans.

– I det här området är det inte möjligt att bygga några parkeringar enligt detaljplanen. De som kommer bo här kommer bo så centralt att man tar sig lätt med vagnen eller buss. Har man bil så får man stå i ett p-garage någon annanstans. Däremot kommer vi ha ett stort cykelgarage med en cykelramp in i källaren, säger Anders Radne.

Vad är nästa steg i processen?

– Nu arbetar vi vidare med Kanozi Arkitekter, som ritar det nya kvarteret, och finjusterar lägenheterna. Sedan är det projektering och sedan söker vi bygglov naturligtvis.

Förhoppningen är att bygget kan dra igång i slutet av nästa år.

– Då kan vi tänka oss inflyttning hösten 2023 och säljstart nästa år, säger Anders Radne.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11