Nya Smyrnakyrkan blir ett av de första stegen mot det nya Frihamnen som man på sikt hoppas ska utvecklas till en ny stadsdel i Göteborg.  

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/allt-ingar-sa-blir-nya-bostaderna-i-frihamnen/repskt!uIQf0TcxSALUZUV5H4Tg/

Och intresset har varit stort bland arkitektbyråerna för att sätta sin prägel på såväl byggnaden som platsen.

Under hösten har flera arkitektuppdrag pågått för att utforma församlingens nya kyrka.

Juryn föll tillslut för arkitektbyrån Elding Oscarssons utformning.

– Det är ett spännande förslag. Smyrnakyrkans identitet har översatts till arkitektur samtidigt som byggnaden riktar sig utåt och bjuder in omgivningen på ett inkluderande sätt, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt och medlem i juryn som bedömde de inkomna förslagen i ett pressmeddelande.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/smyrnakyrkan-till-salu-kan-bli-nojestempel/reprku!eRr2YNRGVTWTbapQ1braZg/?fbclid=IwAR1TGzxM8VYWjQHVpKszpYv_vZMTxmYZHmKnjhJWUzjrBRuSma6VIKw97W4

Redan under sommaren genomfördes ett första urval där över femtio kontor visade intresse för att delta.

Av dessa valdes fyra arkitektkontor ut däribland Wingårdhs, Kengo Kuma, Bjarke Ingels Group och Elding Oscarsson

– Det har varit en mycket bra arkitektonisk höjd i alla förslag men Elding Oscarssons stod ut genom att vara väl förankrat i platsen samtidigt som det speglar nutiden, blickar mot framtiden och har god potential till att bli en viktig och väl integrerad del i det framtida Frihamnen, säger Björn Siesjö.

Peter Kammensjö, ordförande i Smyrnakyrkan är också nöjd med utformningen av den nya kyrkan.

– Det är spännande och ger oss också möjlighet att kunna växa, säger Peter Kammensjö.

Är lokalerna mycket större än de ni har i dag?

– Det är lite svårt att jämföra. Men i runda slängar kan man säga att det blir ungefär en och en halv gånger så stort. Vi får bättre anpassade lokaler. Verksamheten ser annorlunda ut nu än vad den gjorde på 40-talet när vi byggde nuvarande kyrka. Då var gudstjänstfirande det stora och viktiga. Det är det nu också. Men nu har det kommit till bland annat mer socialt arbete, barn- och ungdomsaktiviteter och större musikproduktioner. Det ställer andra krav på lokalerna.

Hur tror ni att flytten till Hisingen kommer att påverka?

– Vi vill vara med när Göteborg försöker hela staden, som man uttrycker det från kommunens håll. Då är vi gärna med både rent fysiskt genom flytten men framför allt genom att vara en öppen kyrka för alla generationer på andra sidan älven. Det finns få kyrkor på Hisingen jämfört med på andra sidan och vi är väldigt glada för att få bidra till en helare stad, säger Peter Kammensjö.

I november sålde Smyrnakyrkan lokalen på Haga kyrkogata till fastighetsbolaget Husvärden AB som nu tittar nu på olika möjligheter för ny verksamhet i lokalerna.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/sa-ska-andra-hand-bli-forsta-valet/repsky!oyZH@l3KEKC0Xzg3ztKNPQ/