Sen pollensäsong. Det konstaterar Agneta Ekebom, pollenexpert på Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Pollenrapporten/Mostphotos

Så blir pollensäsongen i Göteborg

I dag, fredag, väntas arton grader och sol i Göteborg. Men generellt har våren varit både sen och kall, vilket också gör att pollennivåerna än så länge är måttliga. Men den känslige kan redan ha noterat att det virvlar pollen i luften.

  • Publicerad 09:44, 13 apr 2018

Pollenkoll just nu

Enligt sajten pollenrapporten.se väntas fredag 13 april måttliga halter av alpollen, låga till måttliga halter av hasselpollen samt låga halter av alm- och videpollen.

Hittills har våren bjudit på låga temperaturer och en hel del snö på många håll i landet. Något som också försenat pollensäsongen konstaterar Agneta Ekebom, pollenexpert på Naturhistoriska riksmuseet som driver sajten pollenrapporten.

– Det är ovanligt sent i år. Det finns ju de som reagerar på låga halter av pollen också och de har ju såklart känt av det här redan, säger hon.

Tidiga arter som al och hassel kan börja blomma redan i januari. I dagarna väntar man att halterna av al börjar höjas i Stockholmsområdet, enligt henne, men i Göteborg beräknas nivån fortfarande vara måttlig under fredagen.

Här verkar den värsta perioden ännu inte ha brutit ut för pollenallergikerna. Men en värmebölja med plusgrader och sol kan göra blomningen mer kännbar.

– Prognosen i Göteborg är måttliga halter av både al- och hasselpollen just nu. Det är fortfarande så pass kallt och blåser så mycket att halterna inte är så höga som de skulle kunna vara, säger Åslög Dahl, forskare vid Göteborgs universitet som samlar in mätdata för sidan pollenrapportens räkning.

En av arterna som för många är synonym med pollenallergi är björk. Där ser det ut att bli en jobbigare vår för allergiker på östra sidan av landet, säger hon.

– Här ser det ut att bli ett genomsnittligt pollenår när det gäller björk. Det är värre i Stockholm och på den sidan, när det blåser därifrån kan det bli besvärligt.

När kan man vänta sig att björkarna blommar i år?

– Det blir förmodligen i slutet av april. När det gäller gräs som många också känner av brukar de goda nyheterna med en kall och torr vår vara att det inte ger så mycket gräspollen, säger Åslög Dahl.

Här under har vi samlat några tips för dig som lider av pollenallergi.

Bra tips för dig som är allergisk

- Ta del av pollenprognoser och planera medicinering och utomhusaktiviteter efter det. Stanna inne om det är mycket pollen.

- Sovrummet är viktigt. Städa noga, byt lakan ofta och se till att du är så ren som möjligt när du ska sova.

- Om du ska vara ute längre stunder, välj kvällen eller morgonen. Då finns det dagg ute som binder pollen så att halterna i luften minskar.

- Lukter, damm och blommor som du normalt tål kan få en förstärkt effekt under pollensäsongen eftersom din kropp redan är ur balans.

- Skölj näsan med vatten för att tvätta bort pollen som fastnat i näsgången, eller använd nässpray med saltlösning.

- Du som tränar, gör det inomhus för att undvika pollen och var uppmärksam på hur din kropp reagerar på träningen.Tänk på att du kanske orkar mindre när du är allergisk.

- Borsta pälsen eller skölj dina husdjur när de varit ute, de samlar på sig stora mängder pollen i pälsen.

Källa: Astma- och allergiförbundet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG