Så fick Göteborgs köttmarknad sitt stinkande rykte

Dåligt kött som smakade illa. Det ryktet hade Göteborgs köttindustri under slutet av 1800-talet och är en del av historien bakom Slakthusområdets uppkomst.

  • Publicerad 12:10, 5 mar 2021

År 1880 fanns det bara en stadsslaktare kvar i Göteborg.

Lyssna på podden här!

– Andra onsdagen varje månad var det livdjursmarknad, då kunde man se kor, oxar, kor och annan boskap komma gående efter varandra på vägarna i Gamlestaden, berättar Mattias Axelsson, historieexpert.

För under 1900-talets första hälft, sjöd Slakthusområdet av aktivitet. Här samlades bönder och handlare som sålde och köpte boskap och köttprodukter.

– När området hade sin pik arbetade omkring 700 personer här och 90 000 djur slaktades per år.

Slakthuset, troligen landets första i kommunal regi, invigdes 4 september, 1905 av kung Oscar II.

Innan dess hade göteborgarna såklart både slaktat och ätit mängder av kött. Det första slakthuset uppfördes 1726 i Göteborg och fram till mitten av 1800-talet sköttes all slakt av professionella slaktare i olika butiker.  

Dåligt rykte

Men under 1800-talets andra hälft fick stadens kött ett allt sämre anseende.

”Ingen gammal ko är så sjuk och skröplig att den ej anses kunna gå i göteborgarna”, beskrev professor Johan Richert situationen. 

Orsaken till livsmedelsskandalen går att härleda till en oreglerad slaktmarknad som uppstod under 1800-talet som ett resultat av nya lagar om näringsfrihet och att skråväsendet avskaffades.

– Vem som helst fick möjlighet att slakta djur vilket konkurrerade ut de professionella slaktarna. År 1880 fanns det bara en stadsslaktare kvar. Det i sin tur gjorde att stadens kött fick ett väldigt, väldigt dåligt rykte, säger Mattias Axelsson.

Kylrum och markandshallar

Tills slut beslutade dåtidens politiker att hanteringen av kött endast fick ske under kontrollerade former.

När slakteriverksamheten sedan var i full gång förbjöds kött som slaktas någon annanstans än i de stora tegelbyggnaderna i det nya Slakthusområdet.

– Mycket av det som är kvar idag, är de byggnader som byggdes i början av 1900

Här rymdes 24 olika huskroppar som innehöll väldiga slakthallar, kylrum, saluhall, flera marknadshallar och laboratorium. På området fanns också järnvägsspår, administrationslokaler, bostäder och restaurang.

Det moderna Slakthusområdet innebar en ny epok för livsmedelsförsörjningen i Göteborg men den storslagna verksamheten tog slut redan 1968 när det sista renodlade slakteriet försvann.

Därefter föll området sakta i dvala men under senare tid har stadsutvecklare återigen fått upp ögonen för den en gång myllrande platsen.

– Det finns planer på att skapa ett nytt matmecka här med inspiration från bland annat New Yorks Meat district och Köttbyen i Köpenhamn.

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00