STIGBERGSTORGET. Gathenhielmska huset vid Stigbergstorget på slutet av 1800-talet. Foto: Okänd (Göteborgs Stadsmuseums arkiv)

Så fick piraten från Onsala Stigberget av kungen

Efter flera år bakom stängda dörrar har Gathenhielmska huset på Stigbergstorget öppnats upp för göteborgarna. Husets historia rymmer både kungar, pirater och spöken.

  • Publicerad 13:33, 4 dec 2020

Gathenhielmska huset är en av Göteborgs fem äldsta profana byggnader. Foto: Higab

LYSSNA PÅ PODCASTAVSNITTET OM STIGBERGSTORGETS HISTORIA HÄR.

I staden Göteborgs begynnelse under mitten av 1600-talet ekade yxhuggen och hammarslagen vid Stigbergets fot. I ett doftmoln av tjära och hav låg här Gamla varvet där både krigs- och handelsfartyg sattes samman. Knappt 50 meter upp på bergets topp var det lugnare och mer vildvuxet.

– Tittar du på centrala stan innanför Vallgraven är det väldigt raka kvarter. Holländarna hade en tydlig stadsplanering. På Stigberget kunde man smälla upp lite hus där det passade. Det var en lantlig miljö med arbetarbostäder som hade en tydlig koppling till älven och hamnverksamheten, säger Mattias Axelsson, göteborgsk historieexpert.

"Lasse i Gatan" blev Lars Gathenhielm

Fram på 1700-talet blev kaparkaptenen Lars Gathenhielm en förgrundsgestalt i området. Från början hette han Lars Andersson Gathe, eller ”Lasse i Gatan” eftersom han kom från gården Gatan i Onsala. Gathenhielms sjöröveri var omstritt, inte minst på grund av hans hänsynslösa metoder. Men det fanns en viktig omständighet som var till hans fördel.

– Lars var konungens kapare. Han åkte runt och kapade med godkännande av Karl XII. Lars gjorde en ganska snabb karriär som kapare på Västerhavet. Detta var också under Stora nordiska kriget. Som en gåva för sina goda insatser i kriget adlades Lars av kungen 1715. Som adligt namn tog han faderns namn Gathe och moderns flicknamn som var Hjelm – Gathenhielm, säger Mattias Axelsson.

Dog samma år som kungen

Konungens tacksamhet stannade inte där. Lars Gathenhielm tilldelades även Gamla varvet och mark på Stigberget för sina bedrifter, men Gathenhielmska huset fick han aldrig se.

Lars dog 28 år gammal 1718, bara ett halvår innan Karl XII sköts till döds i Norge. Hustrun Ingela Gathenhielm gifte om sig och tog över kaparverksamheten ytterligare några år innan hon också gick bort 1729.

Gathenhielmska huset på Stigbergstorget byggdes först på år 1740-talet av släktingar till Lars och Ingela.

– Tanken var att huset skulle se ut som ett stenhus, men det är byggt helt i trä, säger Mattias Axelsson.

Spökhistorier om Gathenhielmska

Huset levde kvar inom familjen fram till början av 1800-talet då det såldes på auktion.

På 1940-talet kulturmärktes Gathenhielmska vilket innebär att man inte får göra några större förändringar på huset. Ett antal ägare senare köpte Göteborgs kommun Gathenhielmska och sedan 1991 förvaltas det av kommunens fastighetsbolag Higab.

– Jag har varit inne i huset på sena kvällar och jag kan verkligen förstå att det gått historier om att "Lasse i Gatan" spökar i huset. Det finns rätt många spökhistorier från gamla majbor om att de sett Lars och Ingela husera på övervåningen sena novemberkvällar runt midnatt, säger Mattias Axelsson.

Nyfiken på mer om Stigbergstorgets historia?

I podcastavsnittet om Stigbergstorget berättar Mattias Axelsson även om biografen Kaparen, som fick sitt namn efter Lars Gathenhielm, biograf Fyren som sedan blev Bengans och "Skandalhuset" som revs på 1930-talet. Du får också höra om Sjömanskyrkan, Oceanografiska och myterna om varför statyn ”Kvinnan vid havet” står vänd mot Hisingen.

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00