Här slår ligorna till. På parkeringarna utanför Liseberg riskerar framför allt utländska turister att få sina bilar länsade. Det går att betala extra för att få bilen skyddad medan man är på nöjesparken. Foto: Per Andersson-Ek

Så fick polisen bukt med Lisebergstjuvarna

Efter larmrapporter om inbrott i bilar runt Liseberg har polisen hårdsatsat mot tjuvarna. Nu har antalet bilinbrott i city minskat kraftigt.

  • Publicerad 08:10, 24 jun 2019

När turistsäsongen drar igång i Göteborg är det också högsäsong för ligor som specialiserat sig på att länsa bilar runt Lisebergsområdet. Det är framför allt besökare från Norge, Danmark och Tyskland som råkat illa ut.

Norska försäkringsbolag har varje år fått in en ström av anmälningar om stölder. Ett vanligt fall är bilister på väg mot Europa som stannar till i Göteborg på sin första semesterdag, tar en heldag i nöjesparken och hittar sedan sin bil länsad. Drömsemestern blir till en mardröm.

Tjuvarna vet att många turister lämnar kvar värdesaker, som märkeskläder och elektronik, i bilarna. Man slår sönder en ruta och plockar ut allt ur bilen, stort som smått. Sedan slängs tomma väskor någon annanstans.

– Det här var naturligtvis inte bra för bilden av Göteborg som turiststad, säger Roberto Tomé, kommunpolis vid citypolisen i Göteborg.

4 000 bilinbrott 2015

Värst var det 2015 med 4000 bilinbrott bara i centrala Göteborg, och där parkeringarna runt Liseberg var de mest utsatta.

Polisen började med att bli mer synliga, man patrullerade oftare och fick ner antalet bilinbrott till nästan hälften på ett par år. Men fortfarande var det svårt att ta tjuvarna på bar gärning.

2018 tog man fram en modell för att få ner antalet inbrott.

– Det finns i huvudsak två typer av aktörer: Det är dels personer som får infall och gör sporadiska inbrott, dels ligor som jobbar organiserat. Dessa har framför allt riktat in sig på utländska bilar där man av erfarenhet vet att det kan finnas värdesaker, säger Roberto Tomé.

– Eftersom vi misstänker att det bara är en handfull personer som står för en stor del av inbrotten har vi punktmarkerat dem. Det började med en person och nätverket runt honom. Så småningom utvidgades det till att också gälla andra.

– Vi ser hur de rör sig och visar att vi håller koll på dem. Vi stoppar deras bilar för att leta efter stöldgods, vi kollar så att bilarna inte står skrivna på målvakter. Vi gör det helt enkelt jobbigt för dem.

Tydlig effekt

Liseberg satsade också på värdar i gula västar som patrullerar inne på nöjesfältet och på parkeringarna.

Effekten har varit tydlig. Polisens färska siffror visar att det under maj, när turistsäsongen drar igång, var 117 bilinbrott i city – mindre är en fjärdedel av vad det var för några år sedan.

Området har blivit säkrare, men en fullastad bil är fortfarande rena flugpapperet för stöldligorna. Roberto Tomé ger besökare rådet att vara försiktiga. Den bästa regeln är att tömma bilen själv innan tjuven gör det.

– Och dra inte för jalusit över bilens bagageutrymme. Visa istället att den är tom.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Trion som sprängdes men ändå håller ihop

Konflikten med releasefest på fredag Tre medlemmar som bor på tre olika håll. Inga problem för vistrion Konflikten som antar utmaningen. Så följs en singel av en till plus en EP av den produktiva trion.tisdag 21/1 10:30

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57