Så firas Hyresgästernas dag

I morgon, 5 maj, firas Hyresgästernas dag med aktiviteter på flera ställen i Göteborg. – Det är ett sätt att uppmärksamma hyresgästerna utifrån den situationen vi befinner oss i, säger Pedram Kouchakpour, regionchef för Hyresgästföreningen västra Sverige.

  • Publicerad 14:43, 4 maj 2018

Hyresgästers ställning och inflytande gentemot fastighetsägare är en återkommande fråga i debatten, likaså bostadsbristen.

Runt om i hela Göteborg har boende under de senaste åren gått samman och protesterat mot kraftigt höjda hyror till följd av omfattande renoveringar av miljonprogramsområden.

Under lördagen kommer hyresgäster bland annat få chans att föra fram frågor och synpunkter direkt till stadens ledande politiker i en paneldebatt på Arena: Första Lång. En rad talare kommer även till Olof Palmes plats.

Även i Västra Frölunda ordnas aktiviteter i Positivparken.

"Samla in berättelser"

Huvudfrågorna för dagen kommer att vara: Bostadsbygge, "renovräkningar" och vilka konsekvenserna skulle bli om marknadshyra infördes istället för de förhandlingssystem man har idag.

– Tanken är att prata med människor och samla in deras berättelser för att se vad vi kan göra för att stärka hyresgästernas ställning. Vi vänder oss också till de som inte har någon bostad för att se hur man kan hjälpa till, säger Pedram Kouchakpour.

Hyresgästernas dag uppmärksammas i totalt 10 kommuner, bland annat Göteborg, Partille, Mölndal och Kungälv.

Det händer på Hyresgästernas dag

Arena: Första Lång kl. 12

Möt Göteborgs politiska elit i samtal kring bostaden.

Panel: Johannes Hulter (S), Daniel Bernmar (V), Emmali Jansson (MP), David Lega (KD), Axel Josefsson (M), Emma Lidar (FI), Martin Wannholt (D) och Claes Westberg (VV).

Olof Palmes plats kl. 14

Talare: Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen region västra Sverige, Åsa Vilu, bitr. socialchef Stadsmissionen i Göteborg, Ove Sernhede, professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Positivparken kl. 12-17

Artister, lokala uppträdanden, politiker, hoppborgar och fastighetsägare.


 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG