Förändringar. Gynekologi, ortopedi och urologi försvinner från Lundby sjukhus. Foto: Lina Isaksson (arkivbild)

Så förändas vården på Lundby sjukhus

Patienter som tidigare sökt vård för gynekologi, ortopedi och urologi vid Lundby Specialistsjukhus får nu söka sig bort från Hisingen, i vissa fall ända till Alingsås. Vid årsskiftet infördes flera förändringar i vårdutbudet.

  • Publicerad 06:06, 16 jan 2021

Jag kan förstå att det finns en oro när vård flyttar.

Från och med årsskiftet trädde ett nytt avtal i kraft som reglerar den privata vårdaktören, Capios uppdrag på Lundby Specialistsjukhus.  

Det nya avtalet innebär flera förändringar om var olika typer av vård kommer att finnas tillgänglig i fortsättningen.

Det betyder att patienter som tidigare fått vård inom gynekologi, ortopedi och urologi vid Lundby Specialistsjukhus i vissa fall kan behöva söka vård på annan ort vid de så kallade Sjukhusen i väster, där Kungälvs sjukhus, Alingsås lasarett, Angereds Närsjukhus och Frölunda Specialistsjukhus igår.

"Effektivare vård"

Enligt Västra Götalandsregionen handlar förändringen om en väg till effektivare vård hos fler vårdaktörer och därmed i hela regionens vårdsystem.

– Beslutet är fattat av regionfullmäktige och grundat på en utredning om att bygga större enheter på färre ställen istället för flera små enheter, säger Magnus Kronvall, ansvarig tjänsteperson Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.

Han tillägger:

– Jag kan förstå att det finns en oro när vård flyttar, det ska man ha respekt för. Regionen har ingen annan ambition än att alla patienter ska få en god vård men det blir kanske inte på samma ställe som innan.

Magnus Kronvall påpekar även rätten till det fria vårdvalet.

– Som enskild har du dock rätt att söka dig till annan vårdinrättning om du vill, förutsatt att de erbjuder den vård du behöver.

Nya uppdrag

Inom ramen för förändringarna kommer Lundby sjukhus även få utökade uppdrag inom flera andra områden som ögonsjukvård, psykiatri, kirurgi, hjärtsjukvård, endokrin/diabetes och öron-näsa-hals-sjukvård.

Njurmedicin, dialys, och mage-tarm finns fortsatt inom Lundbys sjukhus uppdrag i samma utsträckning som tidigare.

S-kritik mot nya villkor för Lundby sjukhus

Vård på Lundby Specialistsjukhus:

Ögonsjukvård (makulainjektioner, sjukdomar i gula fläcken är ett nytt uppdrag).
Psykiatri (neuropsykiatriska utredningar och behandlingar är ett nytt uppdrag).
Kirurgi.
Härtsjukvård.
Endokrin/diabetes.
Öron-näsa-hals-sjukvård.
Njurmedicin, dialys, och mage-tarm.

Källa: Västra Götalandregionen

Vi är GBG