Skola och förskola måste fungera i händelse av krig eller annan kris i Göteborg. Foto: Sten-Åke Stenberg

Så förbereder sig Göteborg för krig

I Göteborg ska alla förvaltningar och bolag ha en fungerande krigsorganisation. Under hösten intensifieras arbetet.

  • Publicerad 08:14, 13 okt 2020

Margareta Romare, projektledare för civilt försvar på avdelningen Säkerhet och beredskap på stadsledningskontoret. Foto: Göteborgs Stad

För fem år sedan bedömde Sveriges regering ett förändrat säkerhetspolitiskt läge i Europa. Inte minst efter Rysslands krigsföring mot Georgien och annekteringen av Krim några år tidigare. Den senaste tiden har även Säkerhetspolisen flaggat för ökad underrättelseverksamhet från Ryssland, Kina och Iran.

Beslut togs att totalförsvaret ska återuppbyggas i hela landet – både det militära och det civila. Efter en överenskommelse mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Sveriges kommuner och regioner fick alla kommuner i uppdrag 2018 att inom det civila försvaret arbeta med sin krigsorganisation.

"Skola och äldreomsorg måste fungera"

Sedan förra året arbetar stadsledningskontoret i Göteborg med planeringen. Nu under hösten har arbetet intensifierats där samtliga förvaltningar och kommunala bolag ska börja inventera just deras verksamhet så det blir tydligt vad som ska prioriteras.

– Vi ska fundera på hur Göteborgs Stad ska kunna fortsätta fungera i det värsta av lägen. Vi måste kunna fortsätta leverera samhällsviktig verksamhet och skapa en uthållighet. Skola och äldreomsorg, sophämtning, rent dricksvatten, avlopp och elförsörjning måste fungera – det här berör alla förvaltningar och kommunala bolag, säger Margareta Romare, projektledare för civilt försvar på avdelningen Säkerhet och beredskap på stadsledningskontoret.

Tjänstemän skyldiga att gå till jobbet

Planeringen omfattar också riktlinjer och beredskap när det kommer till krigsplacering av anställda i Göteborgs Stad.

– Vid händelse av krig kommer regeringen att aktivera en reglering kring allmän tjänsteplikt, vilket innebär att anställda i bland annat kommuner är skyldiga att gå till sitt jobb. Så det är inte så att folk ska dra iväg till landet om det skulle bli krig, utan det är viktigt att alla går till arbetet och bidrar till att samhällets funktionalitet upprätthålls, säger Margareta Romare.

Arbetet handlar inte bara om beredskap kring väpnade angrepp utan också ett psykologiskt försvar mot påverkansoperationer och ett cyberförsvar mot attacker som försöker lamslå olika samhällsfunktioner.

– Krigföring i dag sker på många sätt. Det kan vara dataintrång som skapar kaos med elavbrott eller infrastruktur. Det finns informationspåverkan. Det finns terrorism och väpnade angrepp. Beredskapen måste vara bred, säger Margareta Romare.

"Vi börjar inte från noll"

Förbereder sig Göteborg på något särskilt sätt med tanke på vår geografiska position?

– Inte egentligen, grunduppdraget är samma för alla kommuner. Sedan finns ju områden i landet som anses vara strategiskt viktiga, som västkusten. Här har vi Göteborgs hamn som är ett kommunalt bolag som får planera sin verksamhet, säger Margareta Romare.

Överenskommelsen: Göteborg får tillbaka regemente

Hur är beredskapen i Göteborg just nu?

– Alla förvaltningar och bolag har redan en krisberedskap. Det kan ju handla om stormar, strömavbrott eller översvämningar. Det arbetet vi gör nu är egentligen att vi skalar upp vår förmåga. Men det är inte så att vi börjar från noll.

Nytta även utan krig

I vår ska ett första utkast av stadens krigsorganisation presenteras. Därefter ska stadens förvaltningar och bolag fortsätta arbetet mer detaljerat.

Margareta Romare förtydligar att ingen naturligtvis hoppas eller utgår ifrån ett kommande krig. Men att arbetet har stor nytta för kommunen i vilket fall som helst.  

– Arbetet vi gör nu kommer höja hela vår förmåga att stå emot olika typer av kriser, som stora olyckor, extremväder eller utsläpp av giftiga ämnen, säger hon.

Det är inte bara kommunen som behöver utöka sin uthållighet och motståndskraft vid kriser. Margareta Romare framhåller att varje medborgare också har ett personligt ansvar att se över sin beredskap.

– I händelse av allvarliga kriser eller ytterst krig behöver kommunerna fokusera på de invånare som är mest behövande, till exempel gamla, sjuka och mindre barn. Det betyder i sin tur att det är viktigt för var och en att bygga upp en egen hemberedskap, minst tre dygn har vi talat länge om. I framtiden talas det om att en veckas egen hemberedskap kan bli aktuellt, det vill säga att man behöver kunna klara sig själv under en vecka utan samhällets stöd.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Musiken gav energi efter utmattningssyndromet

Lina Horner: "Musiken är som terapi för mig" Hösten 2019 blev Lina Horner sjukskriven för utmattningssyndrom. 2020 har hon kommit med både album och ep. "Musiken är som terapi för mig".måndag 26/10 14:10

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Axelsson: Det är mörkt för firande i oktober

Traditionsexperten om den traditionsfattiga hösten I vanliga fall avlöser de traditionella firandena varandra under årets olika månader men i oktobermörkret lyser de med sin frånvaro. söndag 25/10 11:52

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11