Öppen skola. Trots den ökade smittspridningen öppnar skolorna som vanligt nästa vecka. Foto: Mostphotos

Så förbereds skolstarten mitt i fjärde vågen – "Viss bävan"

Nästa vecka förväntas smittspridningen att kulminera. Samtidigt börjar över sextio tusen grundskoleelever vårterminen i Göteborg. ”Jag ser fram emot skolstarten med en viss bävan”, säger Lena Hermansson, rektor på Lundenskolan.

  • Publicerad 12:10, 7 jan 2022

Vi har inte fått några signaler om nya riktlinjer.

Redan före jullovet var det ett ansträngt läge ute på skolorna. Sjukfrånvaron bland personalen var hög och det rådde stor brist på vikarier. Sedan dess har den fjärde vågen av smittspridningen tagit fart och antalet smittade har ökat för varje dag.

På Göteborgs grundskolor förbereder man sig nu för att öppna skolorna igen efter jullovet. På måndag genomförs en allmän planeringsdag för skolpersonalen och på tisdag återvänder över sextio tusen göteborgselever till sina klassrum.

– Det är många frågor inför terminsstarten, men inget har förändrats sedan höstterminen. De allmänna råden från Folkhälsomyndigheten gäller fortfarande, säger Nils Kaiser, covidsamordnare på grundskoleförvaltningen.

I väntan på eleverna

Ute på skolorna var de flesta rektorer på plats under fredagen för att göra sig beredda inför nästa veckas skolstart. Samtliga skolor GöteborgDirekt var i kontakt har en studiedag för personalen inplanerad på måndag, som ska genomföras på plats i mindre personalgrupper. När det finns information som måste lämnas till hela personalstyrkan kommer den att överlämnas digitalt.

– Vi använder oss av de rutiner som vi har byggt upp under pandemin. Vi träffas i större möteslokaler och bara de som arbetar tillsammans möts i grupp, säger Lotta Lekander, rektor på Jättestensskolan på Hisingen.

Ungefär samma besked lämnar Malin Orwén som är rektor på Lärjeskolan i Hjällbo. Planen är att skolan ska starta som vanligt, med en inledande planeringsdag för personalen innan eleverna återvänder på tisdag.

– Vi har inga gemensamma stora samlingar och det finns handsprit i alla klassrum. Under hösten hade vi mycket förkylningar som påverkade personalsituationen, säger hon.

Inga nya direktiv

Även Lena Hermansson, rektor på Lundenskolan i centrala Göteborg, förbereder sig inför skolstarten. Hon berättar att hon kollar sin mejlbox hela tiden efter nya besked från förvaltningen. Än så länge finns inga nya direktiv inför nästa veckas skolstart.

– Vi har inte fått några signaler om nya riktlinjer så vi startar som det är tänkt. Uppdraget vi har är att skolan ska vara öppen. Men jag medger att jag ser fram emot skolstarten med en viss bävan, säger hon.

Inga nya åtgärder för att stoppa skenande smittan

Det här gäller i grundskolan

Även barn som bara är lite sjuka, som till exempel är snuviga eller har ont i halsen, ska stanna hemma. 

Barn som haft konstaterad covid-19 ska stanna hemma om de får nya symptom.

Friska barn ska stanna hemma om andra som de bor med har konstaterad covid-19. Om ditt barn är friskt kan han eller hon vara i skolan som vanligt i väntan på provsvar för covid-19 från familjemedlem.

Alla barn som har symptom bör ta ett test för covid-19.

Berätta alltid för skolan om ditt barn har konstaterad covid-19.Det är jätteviktigt, och gör att skolan tillsammans med Smittskydd kan följa hur smittan utvecklar sig på skolan.

Om ditt barn har konstaterad covid-19 kommer skolan i samråd med Smittskydd att gå ut med information till de som är berörda. I ett sådant läge kan skolan inte svara på frågor om vem det är som är sjuk i covid-19.

Källa: Grundskoleförvaltningen Göteborg

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44