Skickats runt. Både Britt-Inger Kadebrink och Mats Ohlsson har uppsökt akuten på Sahlgrenska flera gånger, när de inte har fått tid på sina vårdcentraler. Foto: Gabriel Tjulander

Så funkar nya vårdgarantin

Vårdcentralen måste erbjuda en tid inom tre dagar. Så säger den nya vårdgarantin. De privata vårdcentralerna har lyckats sämst med uppdraget, visar ny statistik.

  • Publicerad 05:30, 5 sep 2022

Förändringarna i vårdgarantin som började gälla i juli innebär att primärvården måste ta emot dig direkt. Du har rätt att få kontakt med din vårdcentral samma dag och få en medicinsk bedömning inom tre dagar.

Enligt statistik från Sveriges kommuner och regioner (SKR) över väntetider i primärvården har de offentliga vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen lyckats bra. Under juli uppfyllde Närhälsan kravet att erbjuda ett läkarbesök inom tre dagar till 99 procent.

– Vi är en stor organisation och finns i hela regionen. Det gör det möjligt att omlokalisera och hjälpa varandra på ett annat sätt, säger Henrietta Arwin, primärvårdschef i Närhälsan.

Sämre gick det för de privatägda vårdcentralerna. Sedan den nya lagen infördes uppfylldes bara tredagsgränsen för ett läkarbesök till 79 procent i juli. Vissa vårdcentraler nådde inte ens upp till 50 procent.

Det ger de privata vårdgivarna i VGR en bottennotering, jämfört med övriga regioner i landet. Bara de privata vårdcentralerna i Värmlands region har lyckats sämre.

Väntar länge på tid

– Det kan ta ett par veckor att få en tid. Jag har åkt till akuten på Sahlgrenska flera gånger eftersom jag inte har fått en tid på vårdcentralen, säger Mats Ohlsson, 71 år.

Han hälsar på sin vän Britt-Inger Kadebrink, 67 år, i Frölunda och de tar en snabblunch ute i solen. Både Mats och Britt-Inger är listade på privata vårdcentraler, men har skiftande erfarenheter av deras tillgänglighet. Britt-Inger tycker att det är hyfsat enkelt att boka en läkartid, även om det kan dröja ett par veckor till själva besöket.

– Och om det är något akut kan jag gå på drop-in. Det funkar ganska bra, säger hon.

Mats Ohlsson är listad på en annan vårdcentral i Frölunda med ett annat system. Om han söker akut måste han infinna sig på vårdcentralen mellan klockan 8 och 11 på förmiddagen. Då delas dagens läkartider ut till dem som väntar i tur och ordning. Om han har tur kan han få en tid samma dag.

– Men det lyckas inte alltid och då får jag försöka boka en tid. Det kan ta upp till fjorton dagar innan jag får komma dit, konstaterar han.

Göteborg Direkt har sökt Göteborgs största privata vårdgivare Capio för en kommentar, utan resultat.

Det här är vårdgarantin

Kontakt med primärvården samma dag.

Samma dag som man söker hjälp för ett hälsoproblem ska man få kontakt med primärvården, till exempel vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen, via telefon.

Medicinsk bedömning i primärvården inom tre dagar.

Om primärvården bedömer att du har ett nytillkommet medicinskt problem, blivit kraftigt försämrad eller inte haft effekt från en behandling ska vårdcentralen erbjuda dig en medicinsk bedömning inom tre dagar.

Besök inom den planerade specialiserade vården inom 90 dagar.

Om man får en remiss till den planerade specialiserade vården ska man få en tid för besök inom 90 dagar. Det gäller även om man sökt vård utan remiss.

Behandling/operation påbörjad inom 90 dagar.

Efter beslut om behandling, till exempel en operation, ska man få en tid till detta inom 90 dagar.

Visa merVisa mindre

Vårdgarantin 2022

Förra året gjordes en överenskommelse mellan SKR och regionerna om att korta köerna till hälso- och sjukvården. Då fick regionerna närmare tre miljarder kronor för att utveckla arbetet och långsiktigt förbättra tillgängligheten.

I april i år sköt regeringen till ytterligare 36 miljoner och skärpte kraven. Den nya vårdgarantin började gälla första juli 2022.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00