HELA SOMMAREN. För andra året i rad arrangerades BonnierHoops i Biskopsgården. En mötesplats som kombinerar idrott och kultur. Foto: HisingenByDay (Bild från 2018) /Polisen

Så halverades brotten i Biskopsgården

Sommarsatsningen BonnierHoops för unga på Friskväderstorget gav resultat. Ny statistik från polisen visar att antal anmälda brott har gått ner med 46 procent i området.

  • Publicerad 17:01, 15 okt 2019

De positiva siffrorna - 46 procent färre anmälda brott - gäller för perioden juni, juli och augusti i år jämfört med samma period 2017.

Under de två senaste somrarna har BonnierHoops – en mötesplats för kultur och idrott – varit öppen vid Frisväderstorget i Biskopsgården för sommarlovslediga barn, unga och vuxna.

– Det visar tydligt att aktiviteter och mötesplatser har stor inverkan på närområden, säger Daniel Johnsson, kommunpolis Västra Hisingen.

Sommarkombon: Basket och böcker i Biskopsgården

Brottsstatistiken i övriga Biskopsgården har inte minskat lika drastiskt vilket Daniel Johnsson menar tyder på vikten av att vuxna är ute i området med såväl sina egna som andras barn.

– För mig handlar det om att ungdomar och vuxna har en naturlig plats att mötas på, att ha en plats att hänga på tillsammans som under BonnierHoops, säger han.

Så buset flyttade inte till något annat ställe under sommaren?

– Vår sammanfattning av sommaren är att den var normal utan några särskilda platser som stod ut på Hisingen.

Håller den positiva trenden i sig?

– Vi fortsätter att jobba för en god samverkan med skolan, föreningar och stadsdelen. Vi kan inte enbart ha poliser på torget utan vi måste få igång de som bor där så att folk vågar sig ut och prata med varandra och ungdomarna. Det handlar om att fler vuxna är ute under fler timmar på dygnet. Det skapar trygghet, lugn och visar att ungdomarna inte äger gatan.

Om BonnierHoops

BonnierHoops är ett initiativ som startades av Bonnierförlagen och Svenska Basketbollförbundet i Kista 2015.

På ett roligt och inspirerande sätt vill man främja läsning och det skrivna ordet i utsatta områden med hjälp av basket och olika kulturyttringar.

Samarbetspartners i Biskopsgården är Bonnierförlagen, Göteborgs Stad, Bokmässan, Näringslivsgruppen Göteborg & Co, Polisen, Svenska Basketbollförbundet, Bostadsbolaget, Poseidon, Bo Bra, Västra Hisingen Basket, Spalding och Folksam.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11