HELA SOMMAREN. För andra året i rad arrangerades BonnierHoops i Biskopsgården. En mötesplats som kombinerar idrott och kultur. Foto: HisingenByDay (Bild från 2018) /Polisen

Så halverades brotten i Biskopsgården

Sommarsatsningen BonnierHoops för unga på Friskväderstorget gav resultat. Ny statistik från polisen visar att antal anmälda brott har gått ner med 46 procent i området.

  • Publicerad 17:01, 15 okt 2019

De positiva siffrorna - 46 procent färre anmälda brott - gäller för perioden juni, juli och augusti i år jämfört med samma period 2017.

Under de två senaste somrarna har BonnierHoops – en mötesplats för kultur och idrott – varit öppen vid Frisväderstorget i Biskopsgården för sommarlovslediga barn, unga och vuxna.

– Det visar tydligt att aktiviteter och mötesplatser har stor inverkan på närområden, säger Daniel Johnsson, kommunpolis Västra Hisingen.

Sommarkombon: Basket och böcker i Biskopsgården

Brottsstatistiken i övriga Biskopsgården har inte minskat lika drastiskt vilket Daniel Johnsson menar tyder på vikten av att vuxna är ute i området med såväl sina egna som andras barn.

– För mig handlar det om att ungdomar och vuxna har en naturlig plats att mötas på, att ha en plats att hänga på tillsammans som under BonnierHoops, säger han.

Så buset flyttade inte till något annat ställe under sommaren?

– Vår sammanfattning av sommaren är att den var normal utan några särskilda platser som stod ut på Hisingen.

Håller den positiva trenden i sig?

– Vi fortsätter att jobba för en god samverkan med skolan, föreningar och stadsdelen. Vi kan inte enbart ha poliser på torget utan vi måste få igång de som bor där så att folk vågar sig ut och prata med varandra och ungdomarna. Det handlar om att fler vuxna är ute under fler timmar på dygnet. Det skapar trygghet, lugn och visar att ungdomarna inte äger gatan.

Om BonnierHoops

BonnierHoops är ett initiativ som startades av Bonnierförlagen och Svenska Basketbollförbundet i Kista 2015.

På ett roligt och inspirerande sätt vill man främja läsning och det skrivna ordet i utsatta områden med hjälp av basket och olika kulturyttringar.

Samarbetspartners i Biskopsgården är Bonnierförlagen, Göteborgs Stad, Bokmässan, Näringslivsgruppen Göteborg & Co, Polisen, Svenska Basketbollförbundet, Bostadsbolaget, Poseidon, Bo Bra, Västra Hisingen Basket, Spalding och Folksam.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39