Så hamnade "Götet" i Borg-filmen

Trädgår’n som legendariska New York-klubben Studio 54. Lundbytunneln som pendelväg mellan Södertälje och Stockholm. Jo, den uppmärksamme göteborgaren kan ha extra utbyte av filmen ”Borg”. Men framför allt bjuds publiken på ett drama långt mer än det sportsliga.

  • Publicerad 19:00, 8 sep 2017

Intresset för filmen ”Borg” är innan premiären fredag 8 september stort. Historierna om den svenske tennislegendaren lever i högsta grad fortfarande.

Stellan Skarsgård, som spelar Björn Borgs tränare Lennart Bergelin, har blivit intervjuad av Radiosporten. För första gången.

– Jag som inte ens är intresserad av sport! utbrister han.

Men Wimbledonfinalerna med Björn Borg mellan 1976 och 1981 såg han med sin tennisintresserade familj.

– Det var skakigt, förklarar manusförfattare Ronnie Sandahl sitt första möte med Björn Borg.

Något som skedde vid galapremiären av filmen i Stockholm då Björn Borg närvarade och även hans dåvarande flickvän Mariana Simionescu.

Fokuserar på en period

Ja, Björn Borgs skugga eller kanske väldighet har 40 år senare fortfarande en imponerande betydelse för många. För Ronnie Sandahl kom Björn Borg på tapeten vid ett möte med produktionsbolaget om vilka svenska personligheter som det kunde göras film.

Den svenske manusförfattaren och regissören tände direkt, fick ett startbidrag och började läsa böcker om Björn Borg och framför allt tittade han på mängder med klipp från tennisgigantens karriär.

– Jag hatar verkligen dokumentärer som skildrar någon från vaggan till graven. Här var det en nu levande person och jag ville fokusera på en period i hans liv, säger han.

Resultatet blev så lyckat att till och med hans njugga amerikanske agent ringde och berömde.

– Då kände jag att jag hittat rätt. Han ringer inte i onödan.

Så har också filmen sålts till samtliga jordens länder, förutom tre: Nordkorea, Kazakstan och Syrien.

Historisk final

Jo, danske regissören Janus Metz Pedersen har skapat en spännande historia om Björn Borg, men också om John McEnroe och den där Wimbledonfinalen 1980 som har gått till historien.

Björn Borg spelas av Sverrir Gudnason, som inte bara la ner sin själ i jobbet med att gestalta tennisspelaren.

– Ett halvår innan vi började filma la jag om kosten och startade ett träningsprogram. Jag tränade stenhårt, flera timmar om dagen, säger han när jag träffar honom och de andra på Film i Västs kontor i centrala Göteborg.

– Allt det gav en nyckel in i rollen. Rollen krävde disciplin och efter ett halvår av träning och ny kost kunde jag börja hitta Björn Borg.

Sedan väntade klipp från intervjuer med tennisstjärnan, för att sakta lägga pusslet till den karaktär som Sverrir Gudnason skulle gestalta. Han som aldrig stått på en tennisplan tidigare.

Kittlande tennisscener

Det har gått ett tag sedan sista scenen togs. Han är kortklippt, det långa håret är borta. Sverrir Gudnason tycket det är skönt.

– Jag har lämnat rollen nu. Jag levde ett soldatliv. Nu har jag tid för annat och kanske till och med fortsätter spela tennis, säger han med ett försiktigt leende.

Filmen spelades in under senare delen 2016 i Stockholm, New York, London, Prag och Göteborg – där bland annat nattklubben Trädgår’n fick ge sken av legendariska Studio 54 i New York.

Men det är framför allt tennisscenerna som kittlar.

– Vi tittade på matchen om och om igen. Vi hade 30–40 bolldueller som vi nötte in, tenniscoacher som hjälpte oss och proffs som gjorde insatser som inte vi klarade, förklarar Sverrir Gudnason.

Tillsammans med modern teknik har Janus Metz Pedersen skapat ett drama som fängslar.

– Det blev extremt bra, säger en nöjd Ronnie Sandahl.

Läs Kai Martins recension av filmen här.

Borg

Spelfilm om Björn Borg från tidig ungdom till hans femte Wimbledonfinal, den mot John McEnroe.

I rollerna: Sverrir Gudnason (Björn Borg), Shia LaBeouf (John McEnroe), Stellan Skarsgård (Lennart Bergelin), Tuva Novotny (Mariana Simionescu) med flera. I filmen gör också Björn Granath sin sista roll, den som tv-kommentatorn Bengt Grive. Björn Borgs son Leo spelar sin far som ung.

Regissör: Janus Metz Pedersen.

Manus: Ronnie Sandahl.

Inspelad: I London, New York, Prag, Stockholm och Göteborg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Pajkastning efter sveket om sänkta hastigheter

Nyheter Kamne: Det är jättepinsamt av Henrik Munck Det miljöpartistiska kommunalrådet Ulf Kamne är besviken över trafiknämndens beslut om nej till sänkta hastigheter i centrum. Särskilt kritisk är han mot att sin tidigare partikollega Henrik Munck...onsdag 20/6 16:49

Beskedet: Nej till sänkta hastigheter i centrum

Nyheter Fd miljöpartist röstade med Alliansen. Trafiknämnden röstade i dag nej till förslaget att sänka hastigheten i centrum till 30 km/tim. Alliansen tillsammans med Henrik Munck vill invänta regeringsbeslut om en nationell linje i frågan.onsdag 20/6 15:39

Start måndag: Nu enkelriktas Götatunneln

Nyheter Stängs av till jul På måndag, den 25 juni, stängs trafiken i Götatunneln i riktning mot Centralen. Bilresenärer uppmanas ta alternativa vägar och undvika centrum.onsdag 20/6 11:41

Hashtagen som älskar Göteborg

Nyheter Intervjuar göteborgare i alla stadsdelar Under fyra sommarveckor jobbar sex ungdomar med att lyfta allt positivt i Göteborg. Med hashtagen #älskagbg sprider de sitt budskap.onsdag 20/6 9:15

Så gör kommunen din badplats trygg i sommar

Nyheter Varje år larmas om föremål i vattnet I flera år har ett spetsigt metallföremål gäckat badgästerna i Tumlehed – och kommunens dykare. Nu går kommunen till botten med problemet.onsdag 20/6 5:30

Inga självkörande Volvobilar till göteborgare

Nyheter Familjer skulle låna bilar - stoppas av myndighet Volvo Cars prestigeprojekt Drive Me, där vanliga familjer i Göteborg skulle låna självkörande bilar stoppas. Transportsstyrelsen ger inte tillstånd för personer som inte arbetar på Volvo att låna...tisdag 19/6 17:16

Klar för Esmeralda på Göteborgsoperan i höst

Nyheter Utbildad i Göteborg återkommer Marsha Songcome för "Ringaren i Notre Dame" Hon är utbildad i Göteborg. Men först nu är det dags att jobba här. I dag blev det klart att Marsha Songcome spelar Esmeralda i Göteborgsoperans uppsättning av "Ringaren från Notre Dame". – Jag får...tisdag 19/6 14:58

Kroppsburna kameran permanentas på tågen

Nyheter Nu permanentas Västtrafik och SJ Götalandstågs projekt med att låta tågvärdar bära kroppsburen kamera för ökad säkerhet.tisdag 19/6 12:57

Succén fortsätter: Ny musiksommar på Kronhuset

Nyheter Mats Westling får sällskap dubbelt upp Förra årets satsning på musik vid Kronhusbodarna gav mersmak. Nu dubblas arrangemang med Mats Westling som både musiker och bokare.måndag 18/6 17:25

Här hittar du bokbussarna i sommar

Nyheter I sommar kommer du kunna låna böcker och ligga på stranden samtidigt. Här är baden för dig som är bokmal och soldyrkare.måndag 18/6 15:57

Redaktionsjycken Sam: Så går det i matchen

Nyheter Varning för sötchock när Sam tippar VM-fajten Klockan 14.00 stannar Göteborg när som Sverige kliver in i VM-turneringen. Men hur går det? Vi lät redaktionens matgladaste fotbollsfantast sia.måndag 18/6 11:27

Vi är GBG

    Vi är GBG