Foto: Mostphotos

Så hanterar publikdragarna nya 300-regeln

Från och med den 1 november höjs publiktaket för kultur- och idrottsevenemang från 50 till 300 personer. I Göteborg hanteras de nya reglerna olika.

  • Publicerad 16:41, 23 okt 2020

Göteborgsoperan – Marie Branner

– Vi har ju haft noll i publiken eftersom vi ägs av VGR som beslutade att ställa in helt fram till nu. Så för att göra detta på säkrast möjliga sätt kommer vi ha en stegvis publikökning. Vi börjar med 50 personer den 1 november och ökar sedan till 100, 150, 200 och 300 som vi kommer ta emot från och med 12 november. Vi får en och en halv vecka på oss att se flöden och sätta rutinerna för större publik.

– Mängder med värdar kommer guida igenom det yttre besöket. I salongen har vi ju 1300 sittplatser så där är säkerhetsavstånden inga problem och vi har jättemånga dörrar och även stora lokaler ute i foajén.

Visa merVisa mindre

Filmstaden Bergakungen – Martin Leijonborg

– För oss blir det inte så stor skillnad mer än att vi får ta in fler besökare. Vi har alla rutiner klara för både besökare och personal sedan tidigare med avståndsmarkeringar, skyddsplast i kassorna och extra städrutiner. Vi planerar också att ta in extra värdar om det blir mycket folk så vi kan kontrollera flödena.

Frölunda HC – Peter Pettersson Kymmer

– Vi kommer lämna besked inom kort, troligtvis i början av nästa vecka.

Stora Teatern – Martin Hansson

– Vi tror vi kommer kunna släppa in ungefär 150 personer. Vår normalkapacitet är 600, lite beroende på föreställning. Vi jobbar jättenoga med säkerheten och varje kväll har vi personal som informerar om vad som gäller och hjälper till med utplaceringen i salongen. Sedan gör vi anpassade in- och utsläpp i salongen. Garderoberna kommer fortsatt hålla stängt och vid toaletterna uppmanar vi var och en om eget ansvar. När det gäller restaurangen har vi hittat ett sätt att få det att fungera för 50 personer. VI håller nu på att titta på hur vi kan lösa det för fler.

Visa merVisa mindre

BK Häcken – Marcus Jordin

– Förutsatt att vi inte får några regionala restriktioner, vilket vi kan se i Skåne nu, så kommer vi att släppa in 300. Vi kommer fokusera på våra kärngrupper, de som har årskort och partners. Man kommer få lämna in en intresseanmälan och sedan har vi en lottning om vilka som får biljett. I vårt fall är det bara två matcher som är aktuella. Men vi kommer ha en lottning till varje match, och de som får gå på första matchen är inte med i lottningen av den andra för att göra det så rättvist som möjligt.

– På arenan har vi vidtagit alla tänkbara åtgärder för att ha det smittsäkert. Vi kommer följa alla direktiv om avstånd. Fotbollsarenor har ju goda förutsättningar för det, dels stora ytor dels flera ingångar.

Visa merVisa mindre

Angeredsteatern – Gabriella Duraffourd

– För vår del är situationen oförändrad. Vi har haft publik på 30 personer för att kunna hålla en meters avstånd. Så det kommer inte skilja sig något nu.

Backa Teater – Johan Kollén

– Vi kommer kunna släppa in mellan tio och femton fler än de 50 vi släpper in nu, men det är vi glada för. Vi har rutiner med markeringar i golvet som vägleder våra gäster till garderoberna och sedan biljettkassan. Där hämtar de ut en numrerad platsbiljett.

Göteborgsnöje

Ny svensk postpunk med rötterna i 80-talet

Nöje Del III släpper nytt i väntan på att få komma ut och spela Med rötterna djupt rotade i den svenska postpunkens mest åttiotalistiska mylla söker Göteborgsbandet Del III rastlöst vidare. Som med nya singeln "Kärlek är ett brev som aldrig skrevs".tisdag 1/12 16:44

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40