Så hedrar Göteborg brandens offer i dag

I dag är det 20 år sedan den fasansfulla branden på en fest vid Backaplan på Hisingen tog 63 unga människors liv. Årsdagen uppmärksammas genom en kväll till minne av brandens offer.

  • Publicerad 07:15, 29 okt 2018

– Det här är en dag när vi är många som återupplever det vi har varit med om, oavsett om man själv var med i branden eller om man förlorade någon nära, säger Rozbeh Aslanian, som överlevde branden och nu är ordförande för Brandoffrens anhörigförening. Vid årsdagarna när allting runtomkring är detsamma, årstiden, kylan och lukten av frostbelagd asfalt, då blir alla känslor extra påtagliga. Det blir existentiellt, man funderar och reflekterar väldigt mycket.

LÄS MER: ”Jag minns paniken, mina vänners skrik”

Årsdagen kommer att uppmärksammas genom en kväll till minne av brandens offer.  Den inleds med ett fackeltåg från Gustav Adolfs torg, över Göta Älvbron till lokalen där branden inträffade. Utanför den, som nu är en minneslokal, kommer det att hållas en minnesceremoni, med musik och talare. Bland annat kommer hiphop-bandet som spelade på festen kvällen då det brann att återförenas för första gången sedan dess och Thomas Bodström, advokat och tidigare justitieminister som var målsägandebiträde för många av de överlevande och efterlevande i rättegången efter branden, kommer att hålla tal.

Vid 23:42, samma tid som SOS tog emot det första larmsamtalet från brandkaoset i Makedonska föreningen vid Backaplan för 20 år sedan, hålls en tyst minut.

– Det blir en kväll när vi minns dem som inte fick ta studenten eller fick sina hjärtan krossade, säger Rozbeh Aslanian. Det som hände den kvällen för 20 år sedan får inte glömmas bort. Det är Göteborgs historia såväl som vår historia.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG