Manifestation. Rasmus Paludan brände en koran på Frölunda torg tidigare i vår. Foto: Dino Soldin /Byrd

Så hög är notan för högerextreme politikerns manifestationer

Den högerextreme politikern Rasmus Paludans sammankomster har kostat polisen över 43 miljoner kronor. Region väst stod för nästan 9 miljoner efter manifestationer vid bland annat Frölunda torg.

  • Publicerad 11:31, 19 aug 2022

Rasmus Paludan, den högerextreme politikern, har under våren haft sammankomster på flera håll i landet som har orsakat tumult och upplopp.

I Göteborg har den danske politikern fått tillstånd att manifestera vid två olika tillfällen vid Frölunda torg.

Nu rapporterar Ekot att polisens bevakning av Paludans valmöten hittills i år har kostat över 43 miljoner kronor. Av den aktuella summan har polisen i region Väst stått för 8,6 miljoner kronor.

En summa som kunde ha blivit ännu högre. Paludan ville även hålla manifestation i Hjällbo och Angered men nekades tillstånd av polisen. Beslutet överklagades av dansken men Förvaltningsrätten gick på polisens linje.

Överklagar igen

Men Paludan ger sig inte. Nu vänder han sig till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) för att få fallen omprövade.

I sin överklagan, skriver Paludan att han vill att kammarrätten prövar hur stort hotet mot den allmänna ordningen måste vara för att Polisen ska få vägra någon demonstrationstillstånd eller utse en ny plats för en demonstration.

Han ifrågasätter att Polisen inte skulle kunna upprätthålla ordningen på hans demonstrationer och skriver:

"Är det acceptabelt att förvaltningsrätten baserar en lögn från polisen som fakta och fäller dom på grundval av lögnerna?"

Polisen utökade tiden för demonstrationen på Frölunda torg med en och en halv timme men bedömde att Paludans, allmänhetens och polisers säkerhet inte kunde garanteras i Hjällbo centrum och på Angereds torg.

Den danske högerextremisten erbjöds därför i stället att hålla demonstrationerna på andra platser, vilket han motsatte sig.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00