Så jobbar Göteborgs Stad för att inkludera alla medborgare

Göteborgs Stad har riktlinjer när det gäller jämställdhet och inkludering i staden. Tre tjänstemän svarar på frågan hur de ser på exkluderande i offentliga miljöer.

  • Publicerad 12:00, 30 dec 2017

Läs också: Missbrukare hänvisas till kommunala skjul

Läs också: Jernhusen: ”Vi jobbar med trygghet hela tiden"

Birgitta Lööf, biträdande stadsbyggnadsdirektör Foto: Håkan Holgén

Birgitta Lööf, biträdande stadsbyggnadsdirektör

– Det finns intressen som jobbar för att vissa offentliga platser inte ska vara allmän plats utan kvartersmark. Några fastighetsägare vill gärna driva en gata i egen regi, bland annat för att anpassa platsen för en viss målgrupp. Men i staden har vi en strategi att det offentliga rummet inte ska privatiseras utan vara attraktiva platser för alla.

Helena Bjarnegård, Stadsträdgårdsmästare Foto: Göteborgs Stad

Helena Bjarnegård, Stadsträdgårdsmästare

– Jag har aldrig sett på det som att vi ska ta bort en viss grupp från en plats. Men det uppstår problem när en grupp har tagit över en plats helt och hållet. Då jobbar vi snarare med att befolka vissa platser. Göra det extra tillgänglig och trevlig. Ganska ofta är den här gruppen fortfarande kvar på platsen men de skapar inte samma otrygghet eftersom det är mycket mer folk i rörelse.

Beata Löfmarck enhetschef på Trygg vacker stad Foto: Privat

Beata Löfmarck enhetschef på Trygg vacker stad

– Vi jobbar med att skapa trygghet i offentlig miljö. När det till exempel förekommer olaglig verksamhet på en plats kan vi i samråd med polisen göra åtgärder för att störa den. Även om åtgärden bara innebär verksamheten flyttar någon annanstans, att man bara flyttar problemet. Men enligt polisen så minskar verksamheten också lite varje gång man flyttar på den.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG