Göteborgs naturhistoriska museum. Foto: Ian Schemper

Så jobbar museerna för att kunna öppna igen

Regeringen föreslog i onsdags att museum och konsthallar ska kunna öppna med samma regler som gäller för exempelvis butiker och gym. Stefan Örgård, museichef på Göteborgs naturhistoriska museum, vill dock inte ta ut något i förskott.

  • Publicerad 15:15, 20 feb 2021

Vi har stora ytor men också trånga sektioner där det gäller att göra en bra genomarbetad plan inför en öppning där reglerna följs.

Osäkert läge. Stefan Örgård, museichef för Göteborgs naturhistoriska museum, är försiktigt optimistisk. Foto: Paul Bjorkman

I onsdags presenterade socialminister Lena Hallengren (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) nya förslag på åtgärder med stöd av den tillfälliga pandemilagen.

Bland annat föreslås att museer och konsthallar från den 11 mars ska kunna öppna igen och då förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker och gym.

Stefan Örgård, museichef på Göteborgs naturhistoriska museum, är dock försiktigt optimistisk.

– Jag tänker generellt att man får ha väldigt stor respekt för smittläget i samhället och riskbedöma alla beslut. Ska man öppna upp museet igen måste det verkligen kunna göras smittsäkert.

Genomarbetad plan

Naturhistoriska museet, som ingår i Västarvet under Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling, har haft stängt sedan i november och enligt nuvarande beslut gäller stängningen fram till den 21 mars.

När man kommer att kunna öppna igen är fortfarande oklart.

– Nu följer vi det här förslaget noggrant och ser vad de olika remissinstanserna säger.

Nu jobbar museet med att ta fram åtgärder för att en öppning ska kunna ske på ett säkert sätt för besökare och personal.

– Vi har stora ytor men också trånga sektioner där det gäller att göra en bra genomarbetad plan inför en öppning där reglerna följs, säger Stefan Örgård.

Beslutet: Stadsbiblioteket och museerna stänger

Beredda att öppna

Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande i kulturnämnden i Göteborg, som ansvarar för bland annat Röhsska museet, Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs Konsthall och Göteborgs konstmuseum, menar att man är beredda att upp för besökare så snart som möjligt.

Nu inväntar man besked under nästa vecka.

– Stadens bibliotek håller öppet med restriktioner och detta fungerar väl. Förvaltningen har därmed erfarenhet av att anpassa verksamheter efter de åtgärder som krävs och dessa kan också användas vid öppnande av museer och konsthall.

Remisstiden på de nya förslagen, då Folkhälsomyndigheten ska lämna synpunkter, är till och med den 26 februari.


 

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00