Göteborgs naturhistoriska museum. Foto: Ian Schemper

Så jobbar museerna för att kunna öppna igen

Regeringen föreslog i onsdags att museum och konsthallar ska kunna öppna med samma regler som gäller för exempelvis butiker och gym. Stefan Örgård, museichef på Göteborgs naturhistoriska museum, vill dock inte ta ut något i förskott.

  • Publicerad 15:15, 20 feb 2021

Vi har stora ytor men också trånga sektioner där det gäller att göra en bra genomarbetad plan inför en öppning där reglerna följs.

Osäkert läge. Stefan Örgård, museichef för Göteborgs naturhistoriska museum, är försiktigt optimistisk. Foto: Paul Bjorkman

I onsdags presenterade socialminister Lena Hallengren (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) nya förslag på åtgärder med stöd av den tillfälliga pandemilagen.

Bland annat föreslås att museer och konsthallar från den 11 mars ska kunna öppna igen och då förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker och gym.

Stefan Örgård, museichef på Göteborgs naturhistoriska museum, är dock försiktigt optimistisk.

– Jag tänker generellt att man får ha väldigt stor respekt för smittläget i samhället och riskbedöma alla beslut. Ska man öppna upp museet igen måste det verkligen kunna göras smittsäkert.

Genomarbetad plan

Naturhistoriska museet, som ingår i Västarvet under Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling, har haft stängt sedan i november och enligt nuvarande beslut gäller stängningen fram till den 21 mars.

När man kommer att kunna öppna igen är fortfarande oklart.

– Nu följer vi det här förslaget noggrant och ser vad de olika remissinstanserna säger.

Nu jobbar museet med att ta fram åtgärder för att en öppning ska kunna ske på ett säkert sätt för besökare och personal.

– Vi har stora ytor men också trånga sektioner där det gäller att göra en bra genomarbetad plan inför en öppning där reglerna följs, säger Stefan Örgård.

Beslutet: Stadsbiblioteket och museerna stänger

Beredda att öppna

Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande i kulturnämnden i Göteborg, som ansvarar för bland annat Röhsska museet, Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs Konsthall och Göteborgs konstmuseum, menar att man är beredda att upp för besökare så snart som möjligt.

Nu inväntar man besked under nästa vecka.

– Stadens bibliotek håller öppet med restriktioner och detta fungerar väl. Förvaltningen har därmed erfarenhet av att anpassa verksamheter efter de åtgärder som krävs och dessa kan också användas vid öppnande av museer och konsthall.

Remisstiden på de nya förslagen, då Folkhälsomyndigheten ska lämna synpunkter, är till och med den 26 februari.


 

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20