Basket. Tränaren Redina Habtemariam slutade själv med basket efter hon varit med i flera lag som fått lägga ner på grund av brist på tränare och att flera spelare slutat. Nu jobbar hon för att ge sitt lag stabilitet och visa att Västra Hisingen Basket satsar på dem. Foto: Byrd/Dino Soldin

Så jobbar Västra Hisingen Basket för att behålla tjejerna

År efter att deras egna lag föll samman efter flera tränarbyten på kort tid och spelaravhopp är gymnasieeleverna Redina Habtemariam och Naima Haji tillbaka i Västra Hisingen Basket. Nu som tränare för ett flicklag. – Vi vill att nästa generation ska få det bättre, säger Redina Habtemariam.

  • Publicerad 05:30, 20 jun 2022

Även om du inte vill elitsatsa så finns det mycket annat man kan göra i en förening som också är viktigt.

Hur ska man locka tjejer till föreningslivet och behålla dem när de kommer upp i tonåren? Det är frågor som i stort sett alla idrottsföreningar i Göteborg tampas med.

På Hisingen är klyftorna stora. Siffror från Riksidrottsförbundet visar att endast 23 procent av alla tjejer i Västra Biskopsgården är med i en förening, medan motsvarande siffra i Torslanda är 79 procent.

– När vi var 12-13 år var det många av mina vänner som var aktiva, som spelade basket, fotboll eller handboll. Men när vi skulle börja gymnasiet märkte jag att vissa normer trädde fram. Att tjejer ska studera och att sport är mest för killar, säger Redina Habtemariam som bor i Biskopsgården.

Tillsammans med Naima Haji tränade hon några år i Västra Hisingen Basket innan deras lag upplöstes 2018.

– Vi bytte tränare ofta, det var instabilt och svårt att få tjejerna att stanna kvar. När laget la ner gick jag över till att spela i Lundby Basket, men även det laget splittrades efter ett tag. Jag provspelade även i Högsbo någon gång, men det funkade inte med avståndet, säger Redina Habtemariam.

– Vi hade faktiskt flera bra tränare, men det var en som sa till oss att han egentligen inte gillade att träna tjejer, utan heller ville träna killar. Den sista tiden kändes det heller inte som att jag utvecklades alls, säger Naima Haji.

Gick från spelare till tränare

Trots att ingen av dem spelade i klubben längre, höll sportchef Ali Tabrizi kontakt. Redina och Naima fick sommarjobba när klubben arrangerade lovaktiviteter och fick på så sätt ett sammanhang i klubben.

– Även om du inte vill elitsatsa så finns det mycket annat man kan göra i en förening som också är viktigt, säger Naima Haji.

Nu vill de båda vännerna ge tillbaka. För ett år sedan fick de frågan att bli tränare i Västra Hisingen Basket för ett flicklag där spelarna är upp till 13-14 år gamla.

– Ingen av tjejerna har tidigare varit med i en förening. Vi vill ge dem stabilitet och på så sätt se till att nästa generation får det bra, säger Redina Habtemariam.

"Vi behöver halltider och resurser"

Just det tror de båda är nyckeln för att behålla tjejer i föreningslivet. Ge dem förebilder och visa att man verkligen satsar på dem.

Det visar man i tävlingssammanhang genom att ha likvärdiga priser för flickor som pojkar. Och att inte bara ge de mest attraktiva halltiderna till pojklagen.

– För att vi som förening ska kunna behålla flickorna behöver vi halltider och resurser. Vi behöver en hall i Biskopsgården som inte främst är en skolhall, utan som är till för föreningarna, säger Naima Haji.

Fyra huvudpunkter ur rapporten:

• Flickor får mindre ekonomiskt stöd än pojkar. 62 procent av föreningarnas aktivitetsrapportering avser pojkar och endast 38 procent flickor.
• I vissa geografiska områden i Göteborg når det ekonomiska stödet bara 2 av 10 flickor – i andra områden i kommunen nås 8 av 10 flickor och 8 av 10 pojkar. Siffrorna har hämtats från Riksidrottsförbundet.
• Yngre är mer aktiva än äldre. Föreningar har svårt att behålla unga när de kommer upp i tonåren. Vidare ses stora skillnader i aktivitetsgrad. Samtidigt som många slutar, så tränar och tävlar de som är kvar ofta väldigt intensivt.
• Anläggningsstödet fördelas ojämnt. Föreningar som inte behöver vara i en kommunal idrottsanläggning och inte heller har egna anläggningskostnader får minst ekonomiskt stöd. Mest ekonomiskt stöd får verksamheter som bedriver sina aktiviteter i en kommunal anläggning, exempelvis ishockey och konståkning.

Källa: Idrotts- och föreningsförvaltningen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG