GIL. Anders Westgerd och Elin Krook medverkar i projektet som experter. Foto: Caroline Bräutigam

Så kan Göteborg bli mer tillgängligt för alla

Göteborg brottas med bristande tillgänglighet, precis som de flesta andra städer. Det vill Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL, råda bot på i ett helt nytt projekt med fyra designers.

  • Publicerad 16:31, 2 okt 2019

Kollektivtrafik, trottoarkanter och smala dörrar. Det är inte bara rullstolsburna som har svårt att ta sig fram i Göteborg.

– Ta gatstenarna till exempel, som man verkar ha en grej för i Göteborg. Det blir hoppigt och stökigt oavsett om man sitter i rullstol, har dragväska eller högklackat, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

GIL, eller Göteborgskooperativet för Independent Living, har gjort sig kända för olika projekt som lyft funktionshindrades rätt i samhället. Bland annat CP-ölet, CP-dockan och CP-fria zoner.

Här är Göteborgs ”CP-fria zoner"

Anders ser rött för rättvisa i samhället

I höst går GIL in i ett nytt samarbete med fyra designers och arkitekter i projektet Unikt Publikt, med finansiering av Vinnova. Tillsammans ska de ta fram lösningar på hur olika offentliga platser i Göteborg kan bli mer tillgängliga, inkluderande, intressanta och vackra.

– Vi ska ha ett uppstartsmöte den elfte oktober. Det kommer vara fyra experter med individuella funktionsnedsättningar som kommer att paras ihop med fyra designers. Först ska vi bolla tankar och idéer om vilka delar av staden vi vill fokusera på. Det kan vara allt ifrån markbeläggning till något objekt. Sedan fortsätter arbetet med tät kontakt under hösten.

Vad händer när ni är klara med projektet?

– Det kommer att mynna ut i en utställning på Moderna museet. Förhoppningsvis får vi också med oss Göteborgs stad, Älvstranden utveckling och Business region Göteborg. Vi vill ju inte att det bara ska bli en utställning.

Anders Westgerd menar att man sällan tar hjälp av expertisen, de som själva har funktionsnedsättningar, när man planerar och bygger på offentliga platser.

– Det är ett övergripande problem där det finns stora kunskapsbrister, säger han.

Men redan nu ska ju både staden och olika byggherrar ta med tillgänglighetsperspektivet när de planerar och bygger – räcker inte det?

– Det är långt ifrån tillräckligt. Det handlar inte om att göra något för en särskild grupp. Det handlar om en universell grupp – att varor och tjänster ska vara tillgängliga för så många som möjligt. Någonstans har alla ett ansvar att skapa inkluderande miljöer. Det kommer gagna hela samhället. Jag råkade ut för en olycka, det kan du också göra.

På vilket sätt menar du att det gagnar hela samhället?

– Jag tänker utifrån att jag vill kunna studera eller jobba på samma villkor som alla andra. Har jag möjlighet så genererar det också pengar – att man ser alla som en resurs i stället för en kostnad. Sedan är vi faktiskt också en grupp som spenderar pengar. Har man inte möjlighet att komma in eller röra sig så blir man inte sedd som en kund.

Göteborg befinner sig i en tid av stora ombyggnationer och nybyggen. Detta gör tillgänglighetsaspekten än mer angelägen att ta med sig i designprocessen, säger Anders Westgerd. Han menar att de som tycker att våra stadsmiljöer är öppna och inbjudande troligen inte själva har någon funktionsnedsättning.

Yvonne dömer ut tillgängligheten i nya stadsdelen

Hur ser du på argumentet att tillgänglighetsanpassningar ofta blir ganska fula?

– Det är något stigma att tillgänglighet blir tråkigt och fult. Men så är det absolut inte. Man kan göra jävligt snygga och smarta lösningar om man tar med tillgänglighet som en självklarhet i början av processen. Det är om man börjar bygga och sedan kommer på att ”just det, tillgängligheten”, som man gör lösningar vid sidan om som ofta inte blir snygga. Detta ska vara integrerat från början, säger Anders Westgerd.

Succé för Göteborgs första rullatorlopp

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00