Så kartlade inbrottsligan sina offer

Nu åtalas fyra personer misstänkta för elva fullbordade inbrott och tre inbrottsförsök i Göteborgsområdet. – Gripandena var resultatet av ett omfattande spanings- och utredningsarbete, säger Claes Hagstrand på polisen.

  • Publicerad 10:57, 7 maj 2019

Så gott som alla offer var egenföretagare med utländsk bakgrund. Inbrottsligan hade kartlagt deras ekonomi och valt ut dem på offentliga platser. Genom att slå på personernas registreringsnummer kunde de se var de bodde och åka dit och tömma lägenheten i Göteborg och Mölndal medan ägarna var och handlade. Stöldgodset var framföra allt guld, klockor, elektronik och kontanter.

– De har snabbt gått in och hämtat godset för att sedan snabbt försvinna därifrån. Har det funnits personer i närheten har de avbrutit och gått på nästa adress. Vi misstänker att den här brottsligheten har pågått länge och i stor omfattning, säger Claes Hagstrand, gruppchef i lokalpolisområde Storgöteborg nordost, i ett pressmeddelande.

I december fick polisen stopp på inbrottsligan. Tre av dem greps i en bil som var på väg söderut på E6:an. I bilen hittades en stor mängd smycket och kontakter i olika valutor till ett värde av cirka 720.000 kronor.

– Gripandena var resultatet av ett omfattande spanings- och utredningsarbete. Eftersom ligan har opererat över hela Göteborgsområdet har vi samordnat alla anmälningar med liknande tillvägagångssätt. Tack vare ett tätt samarbete mellan utredare från flera lokalpolisområden och Storgöteborgs brottssamordningsgrupp kom vi ligan på spåren, säger Claes Hagstrand.

De tre personerna häktades och sedan dess har ytterligare en person misstänkts för delaktighet i inbrotten. En av personerna är hemmahörande i nordöstra Göteborg och de övriga tre är släktingar från Skåne.

Nu åtalas de fyra för grov stöld i elva fall och tre försök till grov stöld. Rättegången startar den 16 maj.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11