Så kartlade inbrottsligan sina offer

Nu åtalas fyra personer misstänkta för elva fullbordade inbrott och tre inbrottsförsök i Göteborgsområdet. – Gripandena var resultatet av ett omfattande spanings- och utredningsarbete, säger Claes Hagstrand på polisen.

  • Publicerad 10:57, 7 maj 2019

Så gott som alla offer var egenföretagare med utländsk bakgrund. Inbrottsligan hade kartlagt deras ekonomi och valt ut dem på offentliga platser. Genom att slå på personernas registreringsnummer kunde de se var de bodde och åka dit och tömma lägenheten i Göteborg och Mölndal medan ägarna var och handlade. Stöldgodset var framföra allt guld, klockor, elektronik och kontanter.

– De har snabbt gått in och hämtat godset för att sedan snabbt försvinna därifrån. Har det funnits personer i närheten har de avbrutit och gått på nästa adress. Vi misstänker att den här brottsligheten har pågått länge och i stor omfattning, säger Claes Hagstrand, gruppchef i lokalpolisområde Storgöteborg nordost, i ett pressmeddelande.

I december fick polisen stopp på inbrottsligan. Tre av dem greps i en bil som var på väg söderut på E6:an. I bilen hittades en stor mängd smycket och kontakter i olika valutor till ett värde av cirka 720.000 kronor.

– Gripandena var resultatet av ett omfattande spanings- och utredningsarbete. Eftersom ligan har opererat över hela Göteborgsområdet har vi samordnat alla anmälningar med liknande tillvägagångssätt. Tack vare ett tätt samarbete mellan utredare från flera lokalpolisområden och Storgöteborgs brottssamordningsgrupp kom vi ligan på spåren, säger Claes Hagstrand.

De tre personerna häktades och sedan dess har ytterligare en person misstänkts för delaktighet i inbrotten. En av personerna är hemmahörande i nordöstra Göteborg och de övriga tre är släktingar från Skåne.

Nu åtalas de fyra för grov stöld i elva fall och tre försök till grov stöld. Rättegången startar den 16 maj.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: Regeringen stänger dörrarna för bostadsbehövande i Göteborg

DEBATT Allt färre hushåll i Sveriges 20 största kommuner kan köpa bostad i dag jämfört med för tre år sedan. Och av de som trots allt kan köpa en bostad behöver betydligt fler ta dyra och osäkra så kallade...söndag 26/1 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57