LÄGENHET. I Göteborg gick 1342 lägenheter till kontrakt under första kvartalet 2020. Foto: Gabby Baldrocco

Så långa är kötiderna på Boplats

Den genomsnittliga kötiden på Boplats låg på sex och ett halvt år under första kvartalet i år. Inom Göteborg skiljer det flera år i kötid mellan olika stadsdelar.

  • Publicerad 06:02, 10 maj 2020

Den 31 mars hade Boplats 245 775 bostadssökande. Det är 10 000 fler jämfört med samma datum förra året.

Kötiden på boplats.se har ökat stegvis sedan första året 2004. Under 2019 var den genomsnittliga kötiden 2148 dagar för de som skrev kontrakt. Under årets tre första månader var den genomsnittliga kötiden 2383 dagar vilket motsvarar drygt sex och ett halvt år.

Boplats: 5 465 dagar för en tvåa i Haga

Sedan den 1 september förra året förmedlas alla lägenheter på boplats.se efter kötid. Fram till dess kunde privata värdar välja fritt bland de sökande. De nya reglerna gjorde att flera privata värdar valde att lämna boplats vilket i sin tur har lett till att andelen lägenheter från allmännyttan har ökat med 25 procent.

– Det beror dels på det. Men vi har också fått fler lägenheter från allmännyttan. Vi vet inte exakt vad det beror på. Det kan både handla om nyproduktion och en ökad omsättning i allmänhet, säger Mats Ekblad på Boplats.

Premiär för nya Boplats

Andelen privata lägenheter på boplats har sjunkit från nästan 49 procent till 15 procent.

– Det innebär framförallt att vi nu har färre lägenheter på boplats.se. Sedan får vi se vad det kommer att innebära ur ett längre perspektiv. Vi hoppas att de kommer tillbaka. Än så länge har det inte påverkat bostadskön, men det kan betyda något längre fram, säger Mats Ekblad.

Ny bostadssajt i Göteborg

Inom staden syns stora skillnader. Under perioden 1 januari till 31 mars i år hade Majorna-Linné längst kötid med genomsnittlig kötid på drygt nio år. Kortast kötid hade Angered på knappt fem och ett halvt år.

Hur coronapandemin påverkar boplats kötider är ännu oklart.

– Det är lite för tidigt att säga än så länge. Vi får se längre fram. Vad vi kunnat se än så länge är att det allmänt blivit svårare att ordna visningar, säger Mats Ekblad.

Antal kontrakt och genomsnittlig kötid under perioden 1 januari till 31 mars 2020. Foto: Boplats

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11