Så lär sig barnen hissa Grön Flagg

– Ett fyrfaldigt leve för oss själva hurra, hurra, hurra, HURRA! Elever och lärare på Skytteskolan firar att skolan fått Grön Flagg. Firandet är också startskottet på årets skördefest.

  • Publicerad 13:21, 12 sep 2017

– Här i skolträdgården odlar vi potatis, krasse, bönor och så kan man följa bananens långa resa, säger Maja Ramnäs i 3A.

Tvärsigenom meterhöga solrosor, morötter och vissna bondbönor sitter ett långt snöre uppspänt. Tillsammans med klasskamraterna Astrid Ramnäs, Vilma Ljungbark och Tora Ekeblad tar Maja Ramnäs med föräldrar och barn på bananens resa. Från plantagen på andra sidan jorden till butikerna i Sverige. Tanken är att man ska förstå hur mycket energi det går åt för att äta en banan istället för att välja en frukt som är mer närproducerad.

– Man behöver ju inte äta bananer hela tiden utan man kan välja äpplen istället som växer på närmare håll, säger Vilma Ljungbark.

Grön Flagg är ett verktyg och en certifiering för ett aktivt och långsiktigt arbete med hållbar utveckling i skola och förskola. Skytteskolan har arbetat aktivt i ett år för att få Grön Flagg men hållbarhetstänket har pågått längre. Skolträdgården är en del och skördefesten är en symbol för det arbetet. Alla klasser har varsin odlingslott och eleverna är med och planerar och bestämmer vilka grönsaker som ska odlas.

– Det är viktigt att barn får vara med i verkligheten. Genom att se och arbeta med händerna kan de mäta, väga och jämföra på ett naturligt sätt. Barnen lär sig genom att känna och smaka istället för att bara läsa i böcker, säger Marianne Augustsson, lärare och kontaktperson för projektet.

Ett hållbart samarbete är också en central del i arbetet med Grön Flagg. På Skytteskolan är alla delaktiga och har en roll.

– Föräldrarna har sagt att det märks att eleverna är delaktiga och stolta. Det ska inte bara vara en som driver det som ett projekt utan det ska vara något som vi alla står för. Och det gör vi, säger rektor Elisabeth Andreasson.

Skytteskolans skördefest bjuder bland annat på potatistryck, filmvisning och rykande het soppa. Huvudingrediensen är potatisen som fjolårets förskoleklass satte ner. Malte Barran Schöning i 3B håller i guidade turer på skolgården och i trädgården. Daniel Carlsson och Ellie Rankin i 3B har anordnat en tipspromenad.

– Det är jätte kul att hålla i en tipspromenad. Skapa en utslagsfråga och sätta upp en bana, säger Daniel Carlsson

Vad tycker du om att odla och arbeta med skolträdgården?

– Det är väldigt roligt men man blir väldigt smutsig, säger Ellie Rankin.

Grön Flagg

Håll Sverige Rent har drivit Grön Flagg sedan 1996.

2700 skolor och förskolor runt om i landet anslutna.

Grön Flagg ingår i det internationella nätverket Eco-Schools, som förenar miljontals barn och unga runt om i världen.

Källa: Håll Sverige rent

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG