SVINN. Enligt en rapport från Naturvårdsverket sker hälften av svinnet i kök och servering, hälften efter att maten hamnat på tallriken. Foto: Michael Erhardsson

Så lyckades Göteborg halvera matsvinnet

Matsvinnet i Göteborgs stads kök har halverats på två år. Halveringen motsvarar närmare en miljon portioner som inte behöver lagas.

  • Publicerad 12:55, 22 jan 2019

Varje år lagar köken i Göteborgs stad ungefär 20 miljoner portioner mat. För två år sedan låg det samlade matsvinnet i staden på runt 3,6 miljoner portioner.

I januari 2017 började personalen i köken arbeta efter en modell bestående av en rad åtgärder samlade i nio kapitel. Målet var att halvera matsvinnet och nu har man lyckats.

– Det här är unikt för Göteborg. Ingen annan så stor stad har, vad vi vet, lyckats halvera det samlade matsvinnet på det här sättet. säger projektledaren Christina Linnerhag i ett pressmeddelande.

Bamban där de leker med maten

Halveringen motsvarar 900 000 portioner per år, cirka 300 ton mat som inte behöver lagas. I koldioxidutsläpp handlar det om cirka 480 ton per år. Olika verksamheter har lyckats olika bra. På Ryaskolan i Södra Biskopsgården har man till exempel minskat matsvinnet från 30 till 3 kg.

Göteborgsmodellen handlar om allt ifrån menyplanering och inköp till servering och tillvaratagande av rester. Efter framgångarna i Göteborg har nu fler kommuner tagit efter modellen.

Karma ger maten en andra chans

Christina Linnerhag menar att matsvinnet kan minska ytterligare, även i Göteborg. Men då är det framförallt upp till de som äter.

– Våra medarbetare har halverat det svinn de själva råder över. Återstår bara den andra delen, den som sker efter att maten hamnat på tallriken, säger Christina Linnerhag

Fakta: Modellen

Göteborgsmodellen för mindre matsvinn har tagits fram i samarbete med Kretslopp och vatten. 

Modellen består av åtgärder och aktiviteter, samlade i nio kapitel:

1. Mät och följ upp

2. Menyplanering

3. Portionsberäkning

4. Rapportering av frånvaro och närvaro

5. Inköp

6. Förvaring

7. Tillagning

8. Servering

9. Ta vara på rester

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11