GÖTEBORGSKT. Innan Disa Molin flyttade till Göteborg 2003 hade hon inte hört talas om Gustav Adolfsbakelse. Foto: Karolin Möhlenbrock

Så lyckas du med din Gustav Adolfsbakelse

Den 6 november blir det gofika. Hemligheten bakom en riktigt god Gustav Adolfsbakelse är att ta ett bakverk du gillar. För sanningen är att det inte finns någon standardiserad variant.

  • Publicerad 12:15, 4 nov 2018

Gustav II Adolf sköts i dimman på Lützens slagfält den 6 november 1632. Att denna dödsdag ska uppmärksammas med en bakelse är kanske inte helt logiskt.

Men om piloten Ove Jacobsson ska ha sin Flygande Jacob så känns det väl inte mer än rätt att Göteborgs omfångsrike grundare föräras med ett bakverk. Hur detta bakverk ska se ut råder det dock delade meningar om.

– Vi har ju våra klassiker som Budapestbakelse och Napoleonbakelse som brukar se ut på ungefär samma sätt. Men när det gäller Gustav Adolfsbakelse så finns det ingen standard. De flesta brukar göra fyrkantiga bakelser med någon moussevariant och Gustav Adolfs huvud på. Men det kan se väldigt olika ut, säger Disa Molin, årets konditor 2018.

Man kan alltså äta vad man vill?

– Man kan göra det man tycker är gott. Ta tillfället i akt och ät en god bakelse! Men tycker jag att man måste ha Gustav Adolfs huvud på.

I år har du gjort en lite annorlunda Gustav Adolfsbakelse. Varför då?

– Jag passar på att göra något kreativt. Jag gillar att ta fram nya smakkombinationer och använda min kreativa sida. Det är ett ypperligt tillfälle att göra det en sådan här dag, säger Disa Molin.

Är det några svåra moment i ditt recept?

– Det man ska tänka på är att följa receptet, väga noggrant och vara noggrann med temperaturer.

Hur lång tid behöver man?

– Jag skulle säga att man börjar två dagar innan. Dag ett förbereder man botten och sätter krämer. Dag två monterar man ihop. Dag tre äter man, säger Disa Molin.

Disa Molin

Ålder: 32 år.
Yrke: Konditor på Nääs fabriker.
Styrkor: Smaksäker.
Meriter: Årets konditor 2018, trea i Årets konditor 2013, trea i tv programmet Dessertmästarna 2013.

Disas Gustav Adolfsbakelse – ca 20 st.

Kaka på Yoghurt oliv och mandelojla 
125gr ägg
125gr socker
83gr Arla turkisk yoghurt 10%
100gr vetemjöl
13gr bakpulver
50gr mandelmjöl
Cest från 1 citron
50gr olivolja
50gr mandelolja

Vispa ägg och socker till full volym, vispa ner yoghurten, sikta mjöl bakpulver och blanda ned ihop med mandelmjölet, blanda ned citroncest och oljorna i tunn stråle. stryk ut på bakplåtspapper och baka på 200 i ca 7 minuter. Vänd på sockrat papper och dra av bakplåtspappret, skär eller stansa ut.
 
Dulceycremeux
150gr grädde 40%
30gr socker
20gr gula
200gr Valhrona Dulcey choklad (alternativt mjölkchoklad)

Kör ned samtliga ingredienser förutom choklad i en kastrull och låt gå till 85 grader under vispning, tillsätt den vita chokladen, häll upp i spritspåse och kyl. 
Sudachicremeux
65gr grädde 40%
65gr sudachijuice(får du inte tag i sudachi, så kan du byta ut mot lime och grapejuice)
30gr socker
20gr gula
200gr Valhrona Ivory choklad (alternativt Vit choklad)

Kör ned samtliga ingredienser förutom vit choklad i en kastrull och låt gå till 85 grade runder vispning, tillsätt den vita chokladen, häll upp i spritspåse och kyl.
 
Hallon och Sudachi Bavaroise
40gr Färskost
45gr Hallonpure
60gr Sudachijuice (får du inte tag i sudachi, så kan du byta ut mot lime och grapejuice)
80gr Socker
40gr Äggula
4gr Gelatinblad, blötlagd
200gr Lättvispad Grädde

Blanda hallonpure, juice, socker och äggula i kastrull, låt gå till 85 grader under vispning, tillsätt det blötlagda gelatinet och färskost. kyl ned till 30 grader, blanda sedan ner den lättvispade grädden. Gjut upp i bakelseform eller glas.
 
SvartavinbärsGlaze
640gr socker
320gr vatten
320gr svartvinbärspure
544gr grädde
38gr maizena
24gr gelatinblad

Koka socker och vatten till 119, tillsätt allt utom gelatinblad och låt få ett uppkok, tillsätt gelatinblad och röd färg, mixa, sila, kyl. Glasera vid 32 grader. 
Montering
Varva bottnarna med dulceycremeux, sudachicremeux och bavaroise i en bakelse form, frys. Lossa formen och glasera bakelsen. dekorera efter smak. Det går även bra att göra bakelsen i ett glas.
 
Om du inte har tid att göra Disas Gustav Adolfsbakelse själv finns dem att köpa på Nääs fabriker.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57