Sticker till. Vaccinatören Corinne Hallencreutz tipsar om att slappna av i armen för att få mindre ont av sticket. Foto: Anton Engblom (arkivbild)

Så många har tagit dos 3 i Göteborg

I veckan sänkte Folkhälsomyndigheten intervallet mellan andra och tredje dosen från sex månader till fem. "Jag hoppas verkligen att så många som möjligt skyddar sig mot covid-19", säger vaccinationssamordnare.

  • Publicerad 13:10, 14 jan 2022

Västra Götalandsregion uppger att man fortsatt har en hög kapacitet för att kunna vaccinera med såväl första, andra som en tredje dos vaccin mot covid-19.

Det ska även finnas gott om lediga tider och på många platser erbjuds drop-in-vaccination.

– Vi försöker ha en så bred geografisk spridning som möjligt, men är medvetna om det kan vara svårare att få tid på vissa orter. Men är du villig att åka en bit finns det tid och vi sätter dessutom in extra vaccinationsinsatser på vissa platser för att nå så många som möjligt, säger Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

Dos 3

Folkhälsomyndigheten sänkte nyligen tiden mellan andra och tredje dosen från sex månader till fem.

– Vi märker att många vill ta en tredje dos och det är glädjande, men vi jobbar samtidigt intensivt med att fortsätta erbjuda vaccination i områden med lägre täckning. Smittspridningen ökar men trycket på intensivvården är relativt oförändrat, det är ett tydligt tecken på att vaccinationerna har effekt och skyddar mot svår sjukdom i covid, säger Kristine Rygge.

I åldersgruppen 50 år och äldre har 57 procent av invånarna i Västra Götaland fått en tredje dos vaccin mot covid-19, visar Folkhälsomyndighetens statistik fram till föregående vecka.

86 procent av invånarna födda 2009 och tidigare har fått en dos och 82 procent har fått två doser.

Hon har vaccinerat flera tusen göteborgare

Vaccinationsdagen 22 januari

De insatser som pågår just nu för att ännu fler ska vaccinera sig är bland annat rådgivning på flera språk, samverkan med kommuner och civilsamhället samt de 13 extra vaccinationsplatserna i områden med låg vaccinationstäckning i Göteborg.

Dessutom har har VGR en särskild vaccinationsdag – 22 januari – då över 140 vaccinatörer håller extra öppet och erbjuder drop-in-vaccination mellan klockan 10.00 och 14.00.

Här kan du vaccinera dig:

På sidan Tider och platser för vaccination mot covid-19 listas de mottagningar som vaccinerar i Västra Götaland samt pågående extra vaccinationsinsatser.

På sidan Vaccinationsdag lördag 22 januari listas de orter och vaccinatörer som deltar. Läs mer om vaccinationsdagen i VGRfokus.

Källa: VGR

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21