Rådmannen Carin Westerlund tycker att inställda rättegångar framförallt innebär besvär för målsägande och vittnen. Foto: Patrik Svedberg/Carl Johan Erikson

Så många rättegångar ställs in i Göteborg

Förra året ställdes 1110 rättegångar in vid Göteborgs tingsrätt vilket motsvarar 23,7 procent av alla förhandlingar. Något som kostar på staten och privatpersoner.

  • Publicerad 05:30, 29 jun 2018

Den vanligaste orsaken till att tingsrättsförhandlingar blir inställda är misslyckad delgivning. Att man inte lyckas få tag på exempelvis den åtalade och meddela om rättegången.

Men siffrorna ger inte en helt rättvisande bild säger rådman Carin Westerlund.

– När vi kallar folk till rättegång så kollar vi så klart med åklagare och advokat så de kan och så bokar vi ett datum. Sedan kallar vi ”vanliga människor” som den tilltalade, målsäganden och vittnen. Om någon då hör av sig och säger att de har en bokad resa till Kreta eller vad det kan vara och det går att bevisa så flyttas rättegången. I statistiken står det då med som en inställd rättegång.

– En annan hyfsat stor andel i den här statistiken är förhandlingar med vad vi kallar brottsaktiva. Vi kan till exempel ha bokat förhandling en timme. Men sedan kommer nya stämningsansökningar in med andra brott och vi bedömer att vi behöver längre tid. Då bokar vi om för en längre förhandling och det räknas också i den här statistiken som en inställd förhandling, säger Carin Westerlund.

Tycker inte du att inställda rättegångar är ett problem?

– Det är klart vi skulle önska att alla förhandlingar blir av som planerat. För statens del blir det en kostnad när det ställs in. Men det största omaket tycker jag är för alla de som lytt tingsrättens kallelse, kanske tagit ledigt från jobbet eller rest långt. Förhandlingen flyttas ju så då måste de ta ledigt en gång till.

Att helt utebli från en rättegång man är kallad till kan bli en dyr historia.

– Om man rent formellt känner till att rättegången ska vara och inte meddelat att man inte kan, med en godkänd anledning, så kan vite utdömas, 5000 kronor första gången och 10000 kronor andra gången. Tillslut kan det bli fråga om en hämtning. Alltså att polisen kommer och hämtar personen till rättegången, säger Carin Westerlund.

Inställda förhandlingar är en fråga domstolsverket jobbar med hela tiden. Framförallt handlar det om att lättare få folk delgivna. I våras klubbade Riksdagen igenom ett försök med så kallad tillgänglighetsdelgivning för snabbare handläggning av brottmål. Det pågår bland annat projekt där polisen redan vid sitt ingripande berättar för den misstänkta att hen måste finnas tillgänglig för tingsrätten. Det har också blivit vanligare att i ett tidigt skede be om fler kontaktuppgifter än adress och telefon, som exempelvis e-post.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG