Prishöjning. Västtrafik inför nya priser 9 januari 2022. Foto: Tommy Alvén

Så mycket dyrare blir bussbiljetten nästa år

Nytt år innebär ofta nya priser i kollektivtrafiken. Så även 2022. Västtrafiks prishöjning införs 9 januari.

  • Publicerad 14:52, 15 dec 2021

Det handlar om att Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd har beslutat om att genomföra en prishöjning på Västtrafiks biljetter med i genomsnitt 2,6 procent.

Enligt Västtrafik är orsaken till högre priser, det faktum att bolaget måste täcka upp för de kostnader som finns för att kunna driva kollektivtrafiken.

Men bolaget uppger även att det krävs högre priser för att kunna fortsätta utveckla kollektivtrafiken och göra den så bra som möjligt.

De nya priserna börjar gälla söndag, 9 januari 2022.

Vändningen: Västtrafik drar tillbaka nya biljetten

Återlöser pandemibiljetter

Samtidigt erbjuder Västtrafik nu att köpa tillbaka biljetter från resenärer som vill pausa sitt resande med kollektivtrafiken med anledning av de nya rekommendationerna.

Erbjudandet gäller 30-, 90- och 365-dagarsbiljetter som är köpta senast den 8 december 2021.

"Du får en värdekod eller värdecheck som motsvarar det återstående värdet på biljetten. Erbjudandet riktar sig till alla som inte kan eller behöver resa nu," skriver Västtrafik.

Förändringen är tillfällig och gäller till och med den 31 januari.

Nytt pris, vuxen Zon 1:

Enkelbiljett: 35 kronor

1 dygn: 115 kronor

3 dygn: 230 kronor

30 dagar: 815 kronor

90 dagar: 2 200 kronor

365 dagar: 8 150 kronor

Källa: Västtrafik

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47