Prishöjning. Västtrafik inför nya priser 9 januari 2022. Foto: Tommy Alvén

Så mycket dyrare blir bussbiljetten nästa år

Nytt år innebär ofta nya priser i kollektivtrafiken. Så även 2022. Västtrafiks prishöjning införs 9 januari.

  • Publicerad 14:52, 15 dec 2021

Det handlar om att Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd har beslutat om att genomföra en prishöjning på Västtrafiks biljetter med i genomsnitt 2,6 procent.

Enligt Västtrafik är orsaken till högre priser, det faktum att bolaget måste täcka upp för de kostnader som finns för att kunna driva kollektivtrafiken.

Men bolaget uppger även att det krävs högre priser för att kunna fortsätta utveckla kollektivtrafiken och göra den så bra som möjligt.

De nya priserna börjar gälla söndag, 9 januari 2022.

Vändningen: Västtrafik drar tillbaka nya biljetten

Återlöser pandemibiljetter

Samtidigt erbjuder Västtrafik nu att köpa tillbaka biljetter från resenärer som vill pausa sitt resande med kollektivtrafiken med anledning av de nya rekommendationerna.

Erbjudandet gäller 30-, 90- och 365-dagarsbiljetter som är köpta senast den 8 december 2021.

"Du får en värdekod eller värdecheck som motsvarar det återstående värdet på biljetten. Erbjudandet riktar sig till alla som inte kan eller behöver resa nu," skriver Västtrafik.

Förändringen är tillfällig och gäller till och med den 31 januari.

Nytt pris, vuxen Zon 1:

Enkelbiljett: 35 kronor

1 dygn: 115 kronor

3 dygn: 230 kronor

30 dagar: 815 kronor

90 dagar: 2 200 kronor

365 dagar: 8 150 kronor

Källa: Västtrafik

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21