Dyrgrip. Öl på krogen har stigit rejält i pris de senaste åren. Foto: Mostphotos

Så mycket dyrare har ölen blivit på krogen

Sugen på en öl? En stor stark kan kännas som rena rånet, men det är inte bara du som är snål... priserna HAR gått upp på både öl och vin på krogarna i Västra Götaland.

  • Publicerad 13:58, 8 sep 2017

Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten som sammanställts av nyhetsbyrån Siren, där man tittat på prisutvecklingen från 2011 till 2016.

I Västra Götaland hade öl i genomsnitt blivit 16 procent dyrare på krogen, och vin hade ökat med hela 27 procent.

– Prisutvecklingen beror ju till stor del på bryggerierna, om de höjer priserna så måste ju vi också höja utåt, säger Christian Wanderydz, ägare av O'Learys vid Järntorget.

Han har drivit krogen sedan 2014 och har under de åren höjt priset från 50 till 56 kronor för en stor stark. Ett glas vin har gått upp från 55 till 61 kronor under samma tid.

Trots ökningen ligger han dock lägre än många andra krogar, upp mot 80 kronor kan en stor stark kosta på andra ställen i stan.

– Den ökningen beror väl lite på att vi ville lägga oss lågt från början. Men både löner och hyror går upp för oss också, säger Christian Wanderydz, som menar att pris handlar mycket om läge:

– På Avenyn hade det varit lite skillnad, där hade man kunnat ta ett högre pris.

I jämförelse med resten av landet ligger Västra Götaland högt, och länet hamnar på en delad tredjeplats när det gäller prisökning på vin.

Något som kan bero på att vinintresset blir större, säger Lena Ståhl, ordförande i Munskänkarna i en intervju med nyhetsbyrån Siren.

– Det tyder på en kvalitetshöjning gällande svenskarnas vinval, säger hon.

Dyrare alkohol på krogen

Siffrorna på prisökningar på alkohol på krogen kommer från Folkhälsomyndigheten och har sammanställts av nyhetsbyrån Siren.

Prisutvecklingen handlar om åren 2011-2016.

I Västra Götaland hade vinpriset på krogen stigit med 27 procent, och öl med 16 procent under perioden.

Mest hade vinpriset stigit i Kronobergs län, 34 procent, och minst i Örebro län, 4 procent.

Största prisökningen på öl hade skett i Dalarnas län, 20 pocent, och minsta prisökningen var i Västernorrlands län, 5 procent.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG